Один з найбільш потужних опорних вузлів "Лінії Сталіна" - "Гульская міна" розташувався біля села Гульськ в Житомирській області. Це одне з найвідоміших фортифікаційних споруд часів Другої світової війни. Про це повідомляє проект ESCAPE на сайті Times.Zt.

Відомо, що Гульская міна входить до складу Новоград-Волинського укріпрайону - комплексу фортифікаційних споруд на східному березі річки Случ.

Вона вважалася другим укріпленням за міцністю, першим – була фортифікація Могилєва-Подільського району.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Міна ділилася на Північну і Південну і була довжиною 515 метрів, включаючи всі підземні комунікації.

Товщина стін Дотів сягала від 1 до 1,5 метра. Зміцнення стояло на підвищенні, відкриваючи гарнізону широкий огляд річки. Всі підземні споруди були вирубані в скельному грунті на глибині від 10 до 15 метрів і були посилені залізобетонними секціями.

Весь укріпрайон, побудований у 1932-1939 роках, має загальну протяжність 120 кілометрів. Гульская міна є зразком фортифікаційного мистецтва того періоду.

Будівництво проводилося у два етапи. Спочатку побудовані підземні приміщення, що включали склади, медпункт, спецкімнати для обладнання, вбиральні, кімнати відпочинку і колодязь.

Пізніше озброєння зробило крок вперед і знадобилося модернізувати зміцнення, створивши місця для гармат, які захищали підступи до річки з лівого берега. Були передбачені місця для установки кулеметів типу "максим".

У південній частині міни знаходиться величезна кількість підземних приміщень, які нагадують ціле місто під землею.

В Україні більше немає Дотів таких масштабів. "Гульская міна" по праву вважається найсильнішим укріпленням з усіх, що входили в "Лінію Сталіна".

На сьогоднішній день збереглися лише стіни, всередині не залишилося жодного обладнання. Тут часто проводяться екскурсії, але при цьому доступ всередину завжди вільний.

Нагадаємо, через роки після Другої світової війни виявили мережу недобудованих тоннелей по всій Німеччині.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Адольфа Гітлера було близько десятка польових ставок "Вервольф". Одна з них розміщувалася під Вінницею, у лісовому масиві селища Стрижавка.

Також "Знай.uа" писав, стала відома справжня причина смерті Сталіна.