Цих ченців лицарів прийнято вважати засновниками езотеричних наук і масонства, вони були власниками численних реліквій. За однією з легенд саме у цьому замку в Україні представники сильного католицького ордену заховали священний Грааль. Кажуть, десь тут ще в 12-му столітті вони сховали й інші свої багатства.

Він розташований у селі Середнє буквально у кількох кілометрах від траси Ужгород — Мукачево. На карті він позначений за назвою села — Середнянський замок. Саме тут самотня башта зберігає таємниці своїх перших господарів - лицарів ордену.

Відомо, що у часи середньовіччя, тамплієри отримали право торгувати сіллю в Європі. І торговий шлях проходив через Закарпаття. Природно, що лицарі почали облаштовувати вздовж нього митні і сторожові пости. Одним з таких постів і став замок в Середньому.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Він не був призначений для проживання великої кількості людей, а служив суто для оборонних функцій. У минулі часи башта складалася з трьох ярусів і досягала 20 метрів. Товщина стін варіювала від 2,5 до 3 метрів.

Тому і представляє він собою невелику чотирикутну будівлю. Спочатку навколо нього був рів, і знаходження замку на невеликій височині, дозволяло вести успішну оборону.

Також легенда про існування численних підземних ходів, як виявилося згодом, зовсім не була вигадкою. З часом вони стали використовуватися в якості винних підвалів. Багато величезних підземелль і ходів тепер засипані камінням. Руїни замку забрали з собою чимало таємниць.

Після ліквідації ордену тамплієрів, замок постійно переходив з рук у руки під час австро-турецьких та австро-угорських війн. Остаточний удар він отримав у 18 столітті під час угорського повстання. Замок був зруйнований і після цього більше ніколи не відновлювався.

Сьогодні від легендарного Середнянського замку залишились лише руїни чотирикутної вежі. Її лицьова поверхня складається з великих і дрібних кладок, добре відшліфованих каменів.

Нагадаємо, колекціонер показав рідкісні фотографії дивовижних українських пейзажів 19 століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи знайшли колодязь у старовинному замку. На території замку був організований музей. У сучасній експозиції представлено декілька виставок.

Також "Знай.uа" писав, про неймовірні фортеці України, які зберігають безліч таємничих історій.