Археологи проводили розкопки на Конехо Шелтер, одній із стоянок стародавніх індійців з кінця 1960-х років. Копроліти, які були зібрані у цьому місці, відправили на зберігання до Техаського університету A&M і Техаського університету, що розташований в Остіні. Дослідники Сміт Морган, Еланор Сондерман і Крістал Доз'є вивчили копроліти в рамках проекту повторного аналізу археологічних знахідок з Конехо Шелтер. Фахівці провели радіовуглецеве датування і вивчили тваринні і рослинні рештки в копролітах.

Отруйний змій

Вчені встановили, що їм приблизно 1460-1528 років. Виявилося, що в раціоні стародавніх мисливців-збирачів були рослини з роду юка, один з видів агави і, можливо, деякі представники опунцій. В одному з копролитів були виявлені мишача шерсть і кістки, а також луска, кістки і один з отруйних зубів змії з родини гадюкових. Швидше за все, це техаський гремучник Crotakus atrox або мідноголовий щитомордник Agkistrodon contortrix, який менш поширений в даних місцях.

Crotakus atrox

Фахівці з'ясували, що миша і змія були з'їдені сирими – не виявлено ніяких слідів приготування. Варто відзначити, що обидві рептилії є отруйними. Укус будь-якої з них може призвести до летальних наслідків, але це трапляється досить рідко.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Виявлений зуб змії

Вчені відзначили, що дана знахідка стала першим археологічним доказом того, що люди харчувалися отруйними зміями. Раніше були відомі лише етнографічні свідоцтва. Варто відзначити, що змії не були улюбленими ласощами стародавніх людей. Їх їли, коли не було нічого іншого. Але при цьому з рептилій знімали шкіру, відрубували їм голову і готували.

Agkistrodon contortrix

Фахівці припустили, що змію в сирому вигляді могли з'їсти під час певного релігійного ритуалу. Повір'я деяких американських племен свідчать, що деякі рептилії керували стихіями. Наприклад, гримучих змій вважали демонами посухи. Їх вбивали, щоб звільнити воду і припинити посушливий сезон.

Нагадаємо, дослідники натрапили на дивну змію, невідому науці: атакує не відкриваючи рота.

Портал "Знай.uа" писав, учених цікавило, чому у змій відсутні кінцівки, а в інших рептилій вони є. Багато хто думав, що вони просто втратили гени, відповідальні за формування кінцівок.

Читайте також: прокляті білі індіанці Куна - унікальний феномен, який збив з пантелику навіть вчених.