Геофізик з Гарвардського університету Роджер Фу і його колеги розповіли про цікаву особливість прадавніх скульптур. Як запевняють дослідники, люди, які 2000 років тому мешкали на березі Тихого океану, на території сучасної Гватемали, спорудили масивні скульптури людських фігур з намагніченими лобами, щоками і пупками. Про це повідомляє Nake Science.

Вчені спробували пояснити, як стародавні скульптори примудрилися намагнітити скульптури. Так на їх думку, ремісники спеціально клали природно намагнічені шматки заліза поряд з багатими залізом базальтовими брилами, щоб спровокувати таким чином попадання розряду в потрібну ділянку.

Попередньо підготовлені частини фігур, в середньому більше двох метрів у висоту і вагою близько 10 тонн і більше, були висічені саме на тих місцях.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Відомо, що експерти вивчили 11 пузатих скульптур — шість голів і п'ять животів, які сьогодні виставлені на огляд в Гватемалі. У місцях мезоамериканських розкопок, розташованих від Центральної Мексики і в більшій частині Центральної Америки, було знайдено як мінімум 127 скульптур.

Пузаті фігурки представляли мертвих, але в той же час оспівували предків високопоставлених сімей, вважає історик Джулія Гернсі з Техаського університету в Остіні.

На її думку, в швидкозростаючих громадах вважали, що через скульптури, які відштовхують намагнічені об'єкти, проявляли свою присутність і владу померлі родичі.

Результати Фу також показують, що мезоамериканці приписували певним частинам тіла — наприклад, обличчям і животам, особливі сили.

Завдяки ручним датчикам вченим вдалося повністю підтвердити правдивість доповіді 1997 року, в якій зазначалося, що магнітні сигнали з'являлися над правою скронею і щокою колосальних голів з Монте-Альто.

Також за допомогою датчиків був зареєстрований магнетизм поблизу пупків чотирьох скульптур. Потім переносний магнітний датчик високого дозволу точно позначив магнітні поля скульптур двох голів і двох тіл.

Нагадаємо, щось неймовірне сталося під час молитви біля піраміди майя. Лише найсміливіші з туристів нікуди не втекли і продовжували знімати те, що відбувалося.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в джунглях Мексики виявили залишки величезних полів, на яких вирощували хлопок.

Також "Знай.uа" писав, скелети вкладені спіраллю не на жарт стривожили вчених. Дивному похованню 2400 років.