В південно-західній китайській провінції Сичуань археологи натрапили на унікальну 1000-літню кам'яну тибетську шахову дошку. Як відзначили дослідники, вона датована періодом існування тибетського королівства Тубо.

Як повідомляє інформаційне агентство "Сіньхуа" з посиланням на управління у справах культури, радіо, телебачення і туризму Ганьцзи-Тибетського автономного округу, шахова дошка вирізана в центрі верхньої поверхні гранітної скелі вагою до 2 тонн, яка розташована в 30 км від повіту Ганьцзи.

За твердженнями вчених, знайдена тибетська дошка має квадратну форму, але на відміну від західних шахових дощок розділена з кожною з її сторін на десять частин, у результаті чого на дошці налічується 100 квадратів. Довжина кожної з чотирьох сторін квадрата становить близько 2,5 см. На жаль, фотографії з новою знахідкою дослідники поки не показали.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Два круглих отвори, які, ймовірно, використовувалися для зберігання шахових фігур, вирізані на шаховій дошці один навпроти другого по діагоналі.

Голова згаданого управління Лю Хун зазначив, що за підсумками попереднього аналізу, експерти вважають, що ця дошка була виготовлена в часи тибетського королівства Тубо близько 618-842 рр. - багатонаціонального світу, заснованого народністю Тубо разом з іншими етнічними групами та племенами, які населяли тоді Цинхай-Тибетське нагір'я і навколишні його території.

Як відзначають фахівці, в ту епоху шахи були дуже популярними серед тибетської верхівки. Тоді на території нинішнього Ганьцзи були розквартировані два тибетських дворянських гарнізони.

Також вчені уточнили, що подібна шахова дошка була виявлена в повіті Меджокунггар Тибетського автономного району, що знаходиться за сусідством з провінцією Сичуань.

Нагадаємо, унікальна у своєму роді статуетка розкрила таємницю невідомої цивілізації. На артефакті зображений таємничий літаючий апарат, який міг належати інопланетянам.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в провінції Хенань, в Китаї групі археологів під час розкопок вдалося виявити унікальну гробницу чотирьох ченців.

Також "Знай.uа" писав, як стародавні китайські математики допомогли імператору впоратися з напруженим графиком. Згідно з легендою, за 15 ночей імператор повинен був провести ніч з 121 жінкою його гарему.