Міжнародна група вчених оприлюднила нові дані, згідно з якими люди оселилися в південно-західній Амазонії і навіть експериментували із сільським господарством набагато раніше, ніж вважалося раніше.

Археологічна група провела дослідження на трьох лісових островах - Ісла-дель-Тесоро, Ла-Шакра і Сан-Пабло - сезонно затопленої савані Льянос-де-Моксос в північній Болівії. Про це повідомляє ресурс Phys.org.

"Ми давно знаємо, що складні суспільства виникли у Льянос-де-Моксос в південно-західній Амазонії, Болівія, близько 2500 років тому, але наші нові дані свідчать про те, що люди вперше поселилися у регіоні до 10 000 років тому на початку періоду голоцену", - сказав Хосе Капрілес, доцент кафедри антропології.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Як зазначають дослідники, ці групи людей були мисливцями-збирачами. Однак, як показали розкопки, вони почали виснажувати свої місцеві ресурси і формувати територіальну поведінку, можливо, почали одомашнювати такі рослини, як солодка картопля, маніоку, арахіс і перець чилі, як спосіб здобувати їжу.

"Ми вважаємо, що люди періодично використовували ці місця в якості сезонних таборів, особливо протягом довгих дощових сезонів, коли більша частина Льянос-де-Моксос стає затопленою", - сказав Капрілес.

Розкопки команди на лісових островах виявили людські скелети, які були навмисно поховані в певному місці.

"Якщо б це були дуже мобільні мисливці-збирачі, ви б не очікували, що вони ховають своїх мерців у визначених місцях; замість цього вони залишать своїх мерців там, де ті загинули", - сказав Капрілес.

Нагадаємо, археологи натрапили на кремінну збройову майстерню неандертальців. Як повідомляють дослідники, це перша настільки велика майстерня в Центральній Європі, яка не була розташована в печері.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства.

Також "Знай.uа" писав, суворі умови перетворили неандертальців на канібалів. Вчені встановили всі можливі причини того, чому неандертальці почали вбивати та поїдати своїх побратимів.