Найбільша цінність у справжнього самурая – це клинок. Як правило, катана у самурая була одна і на все життя.

Донині можна зустріти старі самурайські мечі з гравіруванням "Тамеши мей" або "Сайдан мей", які свідчать про те, що меч за раз розрубав п'ять тіл.

Тому велика увага приділялася перевірці бойових якостей катан. Після чого цей процес переріс у справжнє мистецтво. Техніка тестування мечів отримала назву Тамесігірі.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Так при купівлі нового меча господар спочатку переконувався в його бойові якості і надійності. У мирний час подібні випробування проводилися найвитонченішими способами — рубали бамбук, солому і навіть тіла померлих людей.

Як правило, випробовувалися дві основні характеристики катани — гострота та міцність. Через те, що цей процес вимагав високої майстерності, а також був присутній ризик пошкодження зброї, тестування проводилося спеціально навченими людьми — ситоку.

Спочатку ситоку оцінював баланс і якість клинка, проводив тривалі випробування і тільки після цього призначав ціну. Важливу роль відігравало зручність рукояті і ергономіка. Його вердикт міг прославити коваля, виготовила катану, так і зганьбити його.

Єдиним способом перевірити, як поведе себе катана на живій людині — провести випробування на померлому. Нерідко недобросовісні самураї тестували свої мечі на живих людях — жебраків або бездомних. Але навіть в жорстоких японських реаліях минулого це вважалося непрощенним вчинком, який карався по всій строгості закону.

Також ідеально для цієї задачі підходили трупи недавно померлих в'язнів. Іноді обряд тамесігірі проводився під час страти, але це радше було винятком із правил.

Труп прив'язувався до чотирьох кілочків, забитим у спеціальний піщаний пагорб. Після цього випробувач завдавав кілька точних ударів по різним частинам тіла. Зазвичай їх кількість налічувала вісімнадцять штук — саме на ці ділянки найчастіше удари припадали в реальному бою.

Так відомо, що ідеально зроблена катана повинна була залишати глибокі рівні порізи. Якщо від прорубання кісток на лезо залишалися щербини, це означало, що меч поганої якості.

Нагадаємо, вчені знайшли джерело вічної молодості в раціоні самураїв.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Охагуро був поширений як серед аристократів, так і серед селян.

Також "Знай.uа" писав, про великі винаходи Піднебесної, без яких складно уявити сучасне життя.