Не такі романтичні і гарні були часи королеви Вікторії, як їх описують. Жінки страждали від деформації органи, хвороби лікували наркотиками, а пишні криноліни були причиною безглуздих смертей.

Ознакою аристократизму була блідість.

Смертельна небезпека чигала панночок і в їх власних оселях. Фарби, що використовуються для меблів і шпалер, містили свинець і ртуть, популярна темно-зелена фарба виготовлялася на основі миш'яку.

В результаті панянки ходили замріяні, з постійними головними болями і блідістю обличчя, падали без тями. Але це сприймалося як ознаки аристократизму, а не як симптоми отруєння.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Також від модниць вимагали неймовірно тонку осину талію, ідеальний обсяг якої – 55 см.

У прагненні досягти ідеалу дівчини носили корсети. Часто це призводило до плачевних наслідків. Тривале носіння корсета приводило до непритомності, ослаблення м'язів спини, викликало деформацію ребер. Так відомий реальний задокументований випадок, коли 23-річній дівчині стислі корсетом ребра встромилися в печінку.

До середини XIX століття в моду увійшов крінолін – обручі, додавали сукні потрібну дивовижно пишну форму. В таких широких спідницях неможливо було пересуватися по вулицях і сідати в екіпаж.

Але найстрашніше, що такі сукні спалахували, як сірник, від найменшої іскри з каміна або від свічки. У кращому випадку панянки отримували опіки, в гіршому горіли живцем.

На щастя, спідниці з криноліном швидко вийшли з моди, їм на зміну прийшли турнюри. Жертвами моди ставали не тільки представниці вищого стану. Дами з нижчих класів були змушені користуватися жорсткими турнюрами з дешевих матеріалів, які нещадно натирали шкіру навіть через шар нижніх сорочок.

Лікарі хворим панночкам щедро виписували лауданум – заспокійливий і знеболюючий препарат на опіумній основі. У 25 краплях лаудануму містилося 60 мг опіуму, що було досить серйозною дозою.

Чудодійні ліки призначали і від кашлю, і від ревматизму, і від епілепсії. Природно, препарат з часом викликав звикання. Рівень жіночої наркотичної залежності та смертей від передозувань настільки зріс до кінця XIX століття, що лікарі забили на сполох і перестали прописувати лауданум.

Нагадаємо, секрети королеви Вікторії, що змінили весільну моду.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ім'я Діани де Пуатьє увійшло в історію не лише тому, що вона довгі роки була фавориткою короля Франції Генріха II, але і завдяки її нев'янучій молодості і краси, про яку ходили легенди.

Також "Знай.uа" писав, якою косметикою користувалися дами століття тому.