Великдень - це "свято свят і торжество торжеств". Саме так називають віруючі день Воскресіння Христового. Це одне з найдавніших і найсвітліших християнських свят. Воно урочисто святкується з часів апостольських.

Великодня листівка, видана у Львові у 1913 році. З колекції Романа Метельського

Для українців Великдень мав особливе значення, нерідко наші предки обмінювалися в цей день вітальними листівками.

Так в мережі показали старовинні українські великодні листівки.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Листівки початку ХХ століття видавали українські товариства і друкарні в Галичині. Про це повідомляють "Фотографії старого Львова".

Ось такими розкішними листівками обмінювалися наші дідусі близько ста років тому з нагоди Воскресіння Господнього.

Із воскресінням Христовим! Листівка початку ХХ століття, надрукована видавництвом Союзний базар. Львів, вул. Руська, 20. З колекції Романа Метельського

На території України святкувати Великдень як Воскресіння Ісуса почали ще в кінці першого тисячоліття - з введенням християнства.

Це свято збігався за часом з весняним рівноденням і теж символізував відродження життя і надій. З роками Пасха стала частиною нашої культури, замінивши старі звичаї і адаптувавши місцеві обряди і атрибутику.

Христос Воскрес! Листівка початку ХХ століття видана тиражем кооп. Рідна школа, Львів, фотограф Михайло Шалабавка. З колекції Романа Метельського

Після служби всі поверталися в свої будинки і починали "розговлятися". Розговляються завжди освяченим яйцем.

Окрім паски та писанки серед освяченого може бути смаженина, ковбаса, риба, сир, часник, полин, хрін, сіль та вино, а також баранчик - символ Ісуса Христа, ягнятка Божого.

Люди вірили, що покладений у кошичок баранчик гарантує прихильність сил природи і оберігає від стихійного лиха.

Гагілки. Художник Едвард Козак. Листівка початку ХХ століття, надрукована видавництвом Українське видавництво у Кракові. З колекції Романа Метельського

Нагадаємо, про що розкажуть символи на українських писанках. Малювання писанок наповнене глибоким змістом і відбувається з давніх часів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці важливі звичаї Великодня ви точно не знали.

Також "Знай.uа" писав, у цей день наші предки дотримувалися особливих прикмет для того, щоб в будинок прийшло фінансове благополуччя.