Вчені з Чилі виявили стародавній людський слід, який датується пізнім плейстоценом. Даний відбиток ноги є одним із перших свідчень існування людей сучасного типу на американських континентах.

Знахідку було виявлено при розкопках в місцевості Пілауко в чилійському місті Осорно. Вона розташована в 100 кілометрах від Монте-Верде. Розкопки тут йдуть з 2007 року.

Знайдений слід людини

Вперше слід був знайдений в 2010 році. Але тоді через тріщини вчені не були впевнені в тому, що він є найдавнішим. Деякі припускали, що відбиток навіть може належати якійсь тварині. Через кілька років їм все ж вдалося встановити приблизний вік древньої людини.

Експерти провели іхнологічний аналіз і використали моделювання з участю людей. Результати показали, що слід відноситься до іхнотаксону Hominipes modernus. Традиційно його пов'язують з Homo sapiens. Завдяки радіовуглецевому датуванню вдалося з'ясувати, що вік відбитка досягає 15.6 тисяч років до нашої ери.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Найдавніший слід людини

Найбільш відомим археологічним пам'ятником присутності людей в Південній Америці в період пізнього плейстоцену є Монте-Верде – руїни кількох хатин, які розраховані на 20-30 осіб. Його вік становить приблизно 14.6 тисячі років.

Крім відбитка, тут були виявлені скам'янілості, які включають кістки коня і мастодонта, кам'яні знаряддя праці, а також насіння і фрагменти деревини.

Слід людини

Як повідомлялося, названа нова теорія виникнення сучасних людей, вплинули соціальні мережі. Дієта, клімат і потреба в хороших соціальних навичках змінили форму обличчя людини.

Раніше портал "Знай.uа" розповідав: ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства.

Читайте також: суворі умови перетворили неандертальців на канібалів, їм доводилося виживати. Вчені встановили всі можливі причини того, чому неандертальці почали вбивати та поїдати своїх побратимів.