Приблизно 50 років тому вченим вдалося з'ясувати, що після смерті фараона Ехнатона і перед правлінням його сина Тутанхамона, трон Єгипту займала цариця.

Протягом багатьох років історики сперечалися про особу цієї таємничої правительки. Деякі єгиптологи вважали, що це була дружина Ехнатона Нефертіті, яка після його смерті проголосила себе царицею. На думку інших, це була старша дочка правителя по імені Меритатон.

Статуетка Нефертіті і Ехнатона

Професор з Університету Квебеку, розташованого в Монреалі, Валері Анжено, повідомила про знахідку єгипетських цариць, які залишалися досі невідомими. Завдяки безлічі досліджень їй вдалося з'ясувати, що одночасно дві дочки Ехнатона ділили єгипетський трон після смерті батька. Тутанхамон, їх брат, був ще занадто маленьким, щоб стати правителем.

Тутанхамон

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Завдяки історичним документам відомо, що Ехнатон одружився на своїй старшій дочці, щоб зробити її правителькою. Але існують докази того, що він зробив спадкоємицею трону Нефернефруатон-ташерит – іншу свою дочку. Існує ймовірність, що обох дочок після його смерті коронували. Вони могли правити під одним ім'ям. Це вводить в оману багатьох єгиптологів.

Скульптурне зображення однієї з дочок Ехнатона

Валері пояснила, що деякі скульптури членів правлячої родини, яких вважали головами Нефертіті і Ехнатона, насправді є зображенням царівен.

За допомогою семіотичного аналізу професор встановила, що жест погладжування підборіддя, який зображений на стелі Берлінського музею, характерний лише для дочок Нефертіті і Ехнатона в єгипетській іконографії.

Дочки Эхатона

Раніше гіпотеза про двох цариць вченими не розглядалася. Зараз завдяки їй у новому світлі можна побачити артефакти, які були предметом найважливішого спору протягом сотні років. Знахідка також може відновити дебати стосовно особистості таємничої наступниці Ехнатона. Цілком можливо, що Нефертіті залишила трон на користь дочок.

Валері Анжено зазначила:

"Єгиптологія – дуже консервативна дисципліна. Мою ідею несподівано сприйняли добре, не рахуючи двох колег".

Професор сподівається, що дане відкриття дозволить розширити пізнання в області спадкування в Амарнському періоді Стародавнього Єгипту.

Портал "Знай.uа" писав про те, що прокляття великого фараона гналося за археологами.

Нагадаємо, італійські дослідники зробили сенсаційне відкриття, визначивши, що кинджал з саркофага єгипетського фараона Тутанхамона зроблений з матеріалу неземного походження.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британський археолог з Університету Арізони Ніколас Рівз заявив, що знайшов місце останнього притулку давньоєгипетської красуні. На його думку, гробниця Нефертіті знаходиться поруч із тим місцем, де знайшли мумію Тутанхамона.