Рівно сорок років тому 4 квітня 1979 року у Львові зник відомий композитор, автор безсмертного хіта "Червона Рута" Володимир Івасюк. Квітень насправді був справжнім місяцем катастроф в його житті, і не тільки у тому році.

Так, 5 квітня 1966-го року майбутній композитор вперше потрапив "на олівець" в КДБ. Тоді йому було всього 17 років і він закінчував 10-й (випускний) клас Кіцманської середньої школи. В той день голова КДБ УРСР генерал-лейтенант Нікітченко Віталій направив до ЦК КПУ спеціальне повідомлення №196/н під грифом "Таємно". Про це повідомляють львівські журналісти, посилаючись на архівні дані.

Володимир Івасюк

"15 квітня 1966 року, - поінформував генерал, - у місті Кіцмань Чернівецької області в міському парку виявлено скинутий з постаменту і розбитий бюст В. І. Леніна". Подія на ті часи чимала! Повідомлення поклали на стіл першому секретареві ЦК (фактично, керівнику УРСР) Петру Шелесту. Той синім олівцем наклав резолюцію, адресовану Нікітченку: "В. Ф. Доповісти!

Володимир Івасюк

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Кіцманські кадебісти збилися з ніг, терміново розшукуючи злісних антирадянщиків. І вже 29 квітня шеф КДБ відзвітував про результати. "Встановлено, - написав він у доповідній записці №222 / н, - що це прояв скоїв у нетверезому стані учень 10 класу Кіцманської середньої школи Володимир Івасюк, Костюк Іван і Ельберт Олег, всі вони 1949 року народження, члени ВЛКСМ". Тоді Івасюк, Костюк і Ельберта було арештовано по лінії міліції за дрібне хуліганство на 15 діб.

Інший квітень - 1979 року - виявився трагічним для 30-річного композитора. Про обставини його зникнення у Львові 24 квітня написано чимало. В той день він вранці пішов в консерваторію, де навчався на 4-му курсі, близько години зайшов додому за нотами, сказав мамі, що повернеться через годину, і пішов. Більше його живим ніхто не бачив. А от 18 травня солдатів Жамсунбек Чорнобаєв під час навчань військових радистів у Брюховецькому лісі, недалеко від Львова, випадково побачив тіло Івасюка, повішене на гілці дерева.

Нагадаємо, помер легендарний український фотограф: "Його талант кожен зберігає в своєму серці".

Як повідомляв Знай.uа вірші Сергія Жадана привели The New York Times у захват.

Також Знай.uа писав, Володимиру Івасюку 70: історія геніального композитора, вбитого кадебістами за українську пісню.