Федеральне бюро розслідувань виявило в Нідерландах давню Женевську Біблію. Вона була вкрадена разом із сотнею інших рідкісних книг з бібліотеки Музею Карнегі, розташованому в американському місті Піттсбург. Загальна вартість викрадених експонатів становить понад 8 мільйонів доларів.

Стало відомо, що до крадіжки причетний архівіст на ім'я Грегорі Пріоре. Він був відповідальним за унікальну колекцію протягом 20 років.

400-річна Біблія

З'ясувалося, що він продав вкрадене видання відомому книжковому дилеру Джону Шульману. Це шокувало весь книжковий світ, адже Шульман був поважним членом Асоціації антикварних книговидавців Америки.

Пріоре повідомив, що йому потрібні були гроші, щоб залишитися на плаву, а також, щоб забезпечити своїх чотирьох дітей. Екс-архівіст звинуватив дилера в тому, що це саме він підштовхнув його до крадіжки.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Григорій пояснив слідчим свій вчинок:

"Мені не потрібно було цього робити. Я любив бібліотеку, любив свою роботу, але жадібність взяла гору".

Колишній архівіст бібліотеки Грегорі Приорэ

Музей американських пілігримів голландського міста Лейден придбав унікальне видання Священного Писання за 1200 доларів ще в 2015 році. Але про зникнення експонатів з американської бібліотеки стало відомо лише через 2 роки. Заяву було оприлюднено в березні 2018 року. Саме тоді Джеремі Бенгс, директор музею, вийшов на зв'язок з представниками бібліотеки. Після цього почався процес повернення старовинного примірника в Пітсбург.

Женевська Біблія

Співробітники ФБР відзначили, що видання схоже на Біблію з судна паломників Mayflower. Саме на цьому кораблі англійці перетнули Атлантичний океан в 1620 році. Після цієї події було засноване одне з перших поселень у Північній Америці.

Читайте також: знайдена альтернативна Біблія, яка спростовує все, у що ми вірили.

Як повідомлялося, звалився 5000-річний дуб Авраама, пророцтво про Кінець світу збувається.

"Знай.uа" вже писав про те, як сталася крадіжка картини Куїнджі.