Зустріч відбулася у день народження поета, 3 жовтня 1921 року, у художника-авангардиста Жоржа Якулова. цікаво, Що до їх доленосної зустрічі, влітку, ворожка пророкувала Айседорі, що вона стане багатою і вийде заміж. Але тоді танцівниця не прийняла ці слова всерйоз, як виявилося, даремно.

Вона побачила 26-річного Єсеніна, коли виконувала свій знаменитий танець із шарфом. Поет, якого привів туди друг Анатолій Марієнгоф, не зводив очей з прекрасної незнайомки з рудим волоссям.

2 травня 1922 в загсі Хамовницького району Москви відбулося одруження Сергія Єсеніна та Айседори Дункан. При цьому він не говорив англійською, а вона ледве могла порозумітися російською і була старша за нього на 18 років.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Цікаво, що наречені побажали взяти подвійне прізвище Дункан–Єсенін. І коли поет выходив із Загсу, він радісно вигукнув: "Тепер я – Дункан". Незабаром молодята поїхали до Ленінграду, де Дункан давала серію виступів. Зупинилися вони в найкращому номері "Англетера".

Восени 1922 року подружжя виїхало за кордон. Відвідавши багато європейських країн, Єсенін з Дункан відправилися в Америку, де вони пробули чотири місяці до лютого 1923 року.

Айседора називала Єсеніна "Сергій Олександрович" або "Ангел", а він її — "Ізадора" або "Дунька".

Айседора була за океаном більш відомою, і її чоловік відчував себе непотрібним, хоча вона організовувала публікації його віршів. У серпні вони повернулися до Росії.

І якщо раніше Єсенін захоплювався дружиною і дивився на неї закоханими очима, то тепер він говорив друзям: "Ось пристала, липне, як патока!", "Ізадора, адье"," "Безглузда баба, до того ж іноземна".

Все їх сімейне життя вклалася у довгу весільну подорож, медовий місяць довжиною майже в рік.

У своїй американсько-європейській подорожі вони прожили ціле життя, в якому було все – скандали, ревнощі, спроби Єсеніна втекти від материнської опіки в бордель, лайка, рукоприкладство, биття дзеркал в готельних номерах.

Сучасники не могли зрозуміти їх роман, але говорили, що поет і танцівниця шалено любили один одного.

Єсенін часто бував грубий з Дункан, їй же це наче подобалося.

Характерний епізод згадує у своєму "Роман без брехні" сучасник обох поет Анатолій Марієнгоф:

"Коли Єсенін якось грубо в серцях відштовхнув Ізидору Дункан, яка обнімала його, вона захоплено вигукнула: – "Ruska lubow!".

Нагадаємо, любовні трикутники знаменитих поетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці історичні особистості страждали нав'язливими фобиями.

Також "Знай.uа" писав, дивовижну історію найромантичнішого вчинку і нерозділене кохання.