На днях дослідники розповіли про неймовірне. У приватній колекції в США довгий час був захований експонат, позначений як "Волосся Леонардо да Вінчі".

Знахідку також покажуть всім бажаючим вперше в історії в музеї Ideale Leonardo da Vinci в місті Вінчі в Тоскані, де він народився. Виставка буде відкрита 2 травня з нагоди 500-річчя з дня його смерті.

Вчені планують провести ДНК-аналіз волосся, і якщо підтвердиться, що пасмо належить великому художнику, то це дозволить визначити достовірність останків, які перебувають у Франції. Про це пише The Guardian.

Так на основі цього аналізу генетики зможуть знайти генетичні основи видатних талантів та Вінчі.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Ми розраховуємо, що ця незвичайна реліквія дозволить нам продовжити дослідження ДНК да Вінчі", - відзначають дослідники.

Як повідомляють фахівці, пасмо вперше виявили в 2016 році, але тільки зараз їм представилася можливість провести аналіз ДНК. Автори дослідження планують порівняти його з ДНК живих нащадків Леонардо, а також з кістками, знайдених у похованнях да Вінчі.

Проведенням тестів займуться директор італійського музею Алессандро Веццозі, і президент фонду спадщини Леонардо да Вінчі Агнесе Сабато.

У 2016-му році цей дует заявив, що зумів знайти 35 прямих нащадків, які ведуть рід від зведеного брата Леонардо, Доменіко. У масі своїй вони сьогодні проживають в Тоскані. У самого художника дітей не було.

Також дослідники встановили кілька поховань представників сімейства Вінчі, які теж послужать для отримання генетичних матеріалів.

"Цей зразок – як раз те, що нам потрібно, щоб зробити наше історичне дослідження ще більш достовірним з наукової точки зору, – каже Сабато. – Ми плануємо провести ДНК-аналіз зразка, порівнявши з результатами аналізів нащадків, а також останків, знайдених у похованнях да Вінчі за останні роки".

В кінцевому підсумку дослідники хочуть підтвердити або спростувати достовірність останків художника, що знаходяться в замку Амбуаз, де він помер 2 травня 1519 року.

Зазначимо, спочатку місцем поховання Леонардо була церква Сен-Флорентин, розташована на території замку Амбуаз у Франції. У часи Великої французької революції вона була зруйнована, а останки да Вінчі перевезли в каплиці Сен-Юбер, яка також знаходиться на території замку.

Однак те, що вони дійсно належать італійському генію, сьогодні не є незаперечним фактом. За словами Сабато, новий аналіз ДНК може внести ясність у це питання.

Навколо життя і смерті художника багато легенд. Нещодавно вчені проводили найбільше дослідження здоров'я Леонардо, спираючись на письмових свідченнях сучасників художника, а також на якості робіт в різні роки.

В ході таких досліджень фахівці з'ясували, що художник, швидше за все, помер від інсульту у віці 67 років.

Якість останніх малюнків наштовхнуло вчених на думку, що приблизно в 65 років у Леонардо паралізувало руку, але він продовжував працювати до самої смерті.

Повторний інсульт, що трапився в 1519 році, на думку фахівців, і став причиною загибелі художника.

Нагадаємо, реставратори виявили ранню роботу живописця Сандро Боттічеллі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", життя і світогляд Далі оповиті невидимою завісою таємниці — хоча він і вів публічне життя.

Також "Знай.uа" писав, показали яскраві портрети дивовижної Фріди Кало.