"Шахерезада проста, а ось маленька чорна сукня складна", - якось сказала Коко Шанель, уклавши в одну фразу філософію усієї своєї роботи.

Свою маленьку чорну сукню Коко Шанель створила в 1926 році. Сукня прикривала коліна, оскільки вона вважала коліна найнепривабливішою частиною жіночого тіла.

Воно було виготовлено з чорного крепу Х-образного силуету, з бічними швами і довгими рукавами. Його революційність якраз і полягала в цьому аскетизмі, адже у клієнток Коко Шанель воно спочатку асоціювалося з уніформою власних гувернанток і служниць.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Мало кому відомо, що історія створення сукні пов'язано з трагедією. Найбільшою любов'ю Шанель був Бой Кейпел. Саме він запропонував Коко крім капелюхів створювати ще й одяг.

На жаль, він загинув в автокатастрофі. Оскільки мадемуазель не могла носити по ньому офіційний траур, адже Бой був одружений, вона створила маленьку чорну сукню як знак скорботи про коханого.

Весь світ, що звик носити пишні туалети і капелюхи з трояндами, називав цю сукню непорозумінням і по суті сміявся над її горем, але через півроку всі ці люди, один за іншим, замовляли у Шанель точно такі ж сукні. Історики моди також відзначають, що з цим винаходом Коко Шанель потрапила в нерв свого часу.

Варто відзначити, що Шанель була далеко не першою, хто експериментував з чорним кольором, адже чорні сукні носили й до неї, при чому багато століть тому. Були "маленькі чорні" у Пату, Дреколь, Віонне, Ланвен, Толльманн, Ліллі Райх, Пакен.

Однак, її чорне плаття увійшло в світову історію завдяки тому, що вона відрізала все зайве, примхливе, непотрібне, давши чорному кольору відносну свободу самовираження, м'яко стримуючи його лісками дешевих бус біля горловини і дерев'яними браслетами у манжет.

Успіх формули Шанель — не тільки в її експресивній простоті, але і в тій наполегливості, з якою мадемуазель рекламувала сукню впродовж 1920-х і нагадувала клієнткам про "маленьку чорну" в гламурні 1930-ті. Її навіть назвали "уніформою всіх жінок з хорошим смаком".

У 1960-х її популярність стала народною завдяки Одрі Хепберн у сукні Givenchy, через 20 років без неї неможливо було уявити образ співачки Тіни Тернер, а в 1990-х вона вже стала символом мінімалізму завдяки Кельвіну Кляйну та Хельмуту Лангу.

Нагадаємо, перша жінка-кутюр'є Жанна Пакен, кардинально перевернула індустрію моди.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Габріель Шанель, одна з найбільш знаменитих модельєрів XX століття, багато в чому визначила сучасну моду.

Також "Знай.uа" писав, як Крістіан Діор створив квіткових жінок і став королем моди.