Команда польських археологів з Ягеллонського університету виявила сотні артефактів найдавнішої цивілізації Майя в озері Петен-Іца в Гватемалі. Серед знахідок – керамічні глечики, навершя кам'яної булави, курильниця, леза з чорного вулканічного скла. На одному з судин вирізані обрядові сцени. У деяких глечиках зберігалися кістки тварин. Дослідники вважають, що леза з обсидіану, ймовірно, використовувалися під час жертвоприношень крові.

Озеро Петен-Іца

Археологи вважають, що виявлена частина кам'яної булави може бути пов'язана з останньою битвою племені Майя з конкістадорами на території сучасної Гватемали.

Археологи стверджують, що артефакти були опущені або скинуті на дно гватемальського озера в якості дару богам. Варто зазначити, що вода мала особливе значення в культурі Майя.

Майя і конкістадори

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Магдалена Кшемень, керівник групи, зазначила, що для народу Майя водойма був чимось на зразок дверей в інший світ, світ смерті – Шибальба. Саме там мешкали боги племені.

Майя

Цінні знахідки дозволяють дослідникам локалізувати битву як раз на острівці, розташованому посеред озера Петен-Іца. Тут колись давно розташовувався центральний місто в Гватемалі – Тайясаль. А зараз тут знаходиться сучасне місто Флорес, столиця департаменту Петен. Вченим також вдалося знайти область ритуальної активності озера. В цілому відкриття назвали відмінним початком процесу глибокого вивчення вірувань, звичаїв і культури Майя.

Виявлені артефакти

Магдалена Кшемень зазначила, що її команда лише вчинила розвідку місць, але повноцінні розкопки ще не закінчені. Зараз вчені займаються уточненням історичного контексту. Крім того, вони намагаються з'ясувати, чи не були предмети перенесені сюди внаслідок течії або інших факторів.

Виявлені артефакти

Читайте також: археологи натрапили на найбільший завод племені майя і втратили дар мови.

Як повідомлялося, вчені виявили в Данії загублений манускрипт сина Колумба, об'єм якого становить 2000 сторінок. Він був складений іспанським мореплавцем ще на початку XVI століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Майя досягли успіху в міжнародній торгівлі, племена продавали бавовна по всій Мезоамериці.