4 травня 1113 року після смерті Святополка Ізяславича на Київський Великокняжий престол вступив один з найбільш видатних діячів давньої Русі – Володимир Мономах.

Князь Володимир Мономах був великим, заслуживши любов народу і популярність переможця і миротворця.

Володимир став князем вже у літах, йому було 60 років. Він правив у Києві всього 12 років, але твердою рукою і не допускаючи усобиць. Саме він залишився в пам'яті нащадків як ідеал правителя і справжній захисник рідної землі.

Відразу після вступу на престол Володимир Мономах вжив заходів, які обмежували свавілля лихварів. Так, великий князь прийняв статут, згідно з яким сума виплачуваних за кредитом відсотків не повинна перевищувати 20% на рік. Також він заборонив продаж боржників у рабство за борги. Цей закон був прийнятий після селянського бунту проти свавілля лихварів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Відомо, що саме за Володимира і його сина Мстислава був створений найбільш повний звід законів – "Велика Руська Правда", трактовавший питання власності, спадкування, правового становища жінок, що обмежував права князя по відношенню до боярства.

Він проводив політику зміцнення князівської влади, досягнувши значних результатів і створивши важливі передумови до майбутнього об'єднання міст Київської Русі.

Впродовж усього життя Володимир Мономах намагався об'єднає руські князівства, а потім цю роботу продовжив його син Мстислав. Однак, після смерті Мстислава створене велике князівство незабаром розпалося.

Розуміючи необхідність морального авторитету для збирання розсипається країни, Володимир запровадив культ Бориса і Гліба, підтримувалося літописання. Велику роль грали власні літературні твори Мономаха, який володів неабияким письменницьким талантом.

Їм були створені "Повчання" і "Лист Володимира Мономаха Олегові Святославичу" – яскраві зразки давньоруської літератури. До наших днів збереглися чотири твори великого князя.

Князь вважав духовність тим фактором, який здатний об'єднати Русь. Докладно виклав свої ідеї у знаменитому "Повчанні".

Це основа нації, як був впевнений Володимир. Віра у Всевишнього і любов до ближнього – це те, без чого не буде існувати Русь. Мономах учив не боятися і не забувати про смерть, якщо комусь не судилося жити, порятунку чекати нізвідки. На все воля Божа.

Нагадаємо, як онучка Ярослава Мудрого потрапила у секс-скандал. Король Генріх зненавидів королеву Адельгейду, свою дружину, та так, що ненависть була сильніше за пристрасть.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у цьому році виповнилося 380 років з дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Також "Знай.uа" писав, про популярні міфи про князя Володимира, які виявилися правдою.