Першими людьми, які муміфікували померлих, як виявилося, були не єгиптяни. Цей народ жив у найсухішому місці на Землі – у Чилі. Мумії знайшли в пустелі близько 100 років тому. Археологи припускають, що вони збереглися завдяки надзвичайно сухому клімату.

Це була американська доколумбова культура Чінчорро, яка оселилася на території сучасного Чилі понад 7 000 років до нашої ери. Приблизно за 5 000 років до нашої ери вони почали муміфікувати тіла померлих — це відбулося майже на 2 000 років раніше, ніж у Єгипті. Про це пише CNN.

Як зазначає куратор музею Маріелли Сантос, народ Чінчорро спочатку муміфікували тільки померлих і не народжених дітей. Пізніше так почали ховати і дорослих.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Існує два типи мумій: чорні і червоні. Для чорних частини тіла померлої людини повністю відокремлювали один від одного, обробляли, а потім складали заново. Для виготовлення червоних обходилися надрізами на тілі.

Обидва види були, як правило, наповнені палицями і очеретом для заповнення форм, прикрашені перуками і замасковані глиною на обличчях.

Відомо, що близько 300 найстаріших мумій на даний момент зберігаються в археологічному музеї в селищі Сан-Мігель-де-Азапа в Чилі, але більша частина з них недоступна для відвідувачів. Більше того, про їх існування практично не знають навіть самі чилійці.

Зараз в музеї в Сан-Мігель-де-Азапа немає фінансової можливості, щоб облаштувати спеціальне місце для експозиції всіх мумій і зберегти їх у хорошому стані. Місцева влада подала заявку до ЮНЕСКО на зарахування регіону у список культурної спадщини та отримання підтримки.

Очікується, що пропозиція Чилі про статус об'єкта всесвітньої спадщини для об'єктів Чінчорро буде в руках ЮНЕСКО вже до 2020 року.

Нагадаємо, жива мумія Хамбо-лами Даші Доржо Ітигелова першою потрапила в руки вчених. Саркофаг був відкритий в Іволгинському дацані. Відомо, що для буддистів ця мумія є святинею.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в 1997 році в прямовисній скелі на березі озера археологи виявили мавзолей із сотнями мумій. Тепер вони зберігаються в музеї Леймебамба, розташованому неподалік.

Також "Знай.uа" писав, група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортелс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".