Денисовська людина жила в Азії ще до того, як десятки тисяч років тому сучасні люди поширилися світом. До недавнього часу єдиними знайденими рештками цього виду залишалися кілька частин кісток і зубів. Вони були виявлені в Денисовій печері в Алтайському краї Росії. Дослідники знайшли останки денисівців у ще одному місці.

Розкопки в печері

Буддійський чернець в 1980 році виявив половину людської нижньої щелепи з двома корінними зубами в священній печері для молитов Байшия, яка розташована на висоті 3280 метрів на Тибетському плато. У травні 2019 року вчені заявили, що за результатами дослідження дентину з зубів цей зразок є першим виявленим денисовцем за межами Денисової печери. Фахівці використали уран-торієвий метод датування, завдяки чому їм вдалося встановити, що вік щелепи досягає 160 тисяч років.

Жан-Жак Ублан з Інституту еволюційної антропології товариства Макса Планка в Лейпцигу повідомив:

"Було відомо, що архаїчні гомініди, такі як неандертальці, денисовські люди і перші форми Homo sapiens мали обмежені можливості для існування в екстремальних умовах".

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він зазначив, що найбільша висота, на якій були виявлені ці види, досягала 2000 метрів. А це значно менше, порівняно з останньою знахідкою.

Виникнення доказів існування первісних людей на висоті 3280 метрів стало справжньою несподіванкою для вчених.

Денисовський людина

Нагадаємо, первісна дитина з печери на Малопольської височини визнана найстарішою людиною, яка коли-небудь була знайдена на території Польщі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства.

Також портал "Знай.uа" писав, неандертальці залишили свій "слід" в ДНК сучасної людини.