Підводні археологи, що проводили дослідження морського дна Мексиканської затоки виявили старовинний якір корабля. Як припустили вчені, він може належати складу ескадри знаменитого конкістадора Ернана Кортеса. Його виявили фахівці з дослідницького проекту INAH. Про відкриття розповідає Archaeology News Network.

На те, що якір міг належати одному з кораблів Кортеса, вказує його вік. Знахідка датується періодом початку іспанського завоювання. Однак, це поки єдина зачіпка мексиканських археологів.

До речі, точно датувати знахідку допомогла дерев'яна хрестовина. Вона виявилася не пошкоджена. Аналіз показав, що хрестовина була виготовлена з дуба, що ріс на півночі Іспанії і зрубаного між 1450 і 1530 роками.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Відомо, що недалеко від сучасного міста Веракрус у 1519 році Ернан Кортес навмисно потопив 10 своїх кораблів, щоб запобігти дезертирству солдатів.

Кортес висадився в Веракрусі в квітні 1519 року. До серпня 1521 року він переміг імперію ацтеків. Національний інститут антропології та історії Мексики вже заявив, що пошук доказів приналежності якоря ще триває.

Справа в тому, що у гіпотези з'явилися супротивники. Відразу після Кортеса в цей же район прибула ще одна іспанська експедиція. Не виключено, що якір міг бути з одного з цих кораблів.

Зазначимо, Ернан Кортес один із знаменитих діячів епохи великих географічних відкриттів, іспанський завойовник Мексики і Гватемали. Завдяки йому в Європі з 1520-х років стали використовувати ваніль і шоколад.

В молоді роки служив в іспанських військах на Кубі. Очолив похід в Мексику, що призвело до завоювання великих територій і встановлення там іспанського панування. Якийсь час був по суті правителем Мексики. Перебуваючи в Мексиці, він відправився в експедицію на північ і відкрив Нижню Каліфорнію.

Цікаво, що Каліфорнійська затока спочатку називалася Кортесським морем.

Він організував 7 експедицій, які відкрили західні береги Нової Гвінеї, острови Маршаллові, Адміралтейства і частину Каролінських, обстежив 2000 км тихоокеанського узбережжя Центральної Америки, виявлений архіпелаг Ревілья-Хіхедо, відкриті гори Західна С'єрра-Мадре і річка Колорадо, простежено 1000 км берега Каліфорнійського півострова і виконаний перетин Тихого океану по екватору.

Нагадаємо, знайдений зниклий корабль, який занурився під воду за одну хвилину і зник на 77 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники показали найдавніший корабль у світі з скарбами на борту. Ймовірно, на борту цього судна в давнину транспортували найбільш ранні промислові вироби в світі.

Також "Знай.uа" писав, дослідники натрапили на давньоєгипетський корабель особливої конструкції. Хоча корабель перебував у воді не менше 2000 років, збереження його було винятковим.