7 травня 1941-го у Дрогобичі на Львівщині пройшов показовий судовий процес над 62 членами ОУН.

Після радянської окупації Західної України перед НКВС стояло головне завдання - знищити український визвольний рух. Почалися масові безпідставні арешти, депортації та повсюдне насильство.

Для того, щоб залякати українців і змусити припинити боротьбу радянські окупанти почали проводити показові судові розправи, повідомляє "Розстрільний календар".

Так, було влаштовано чотири гучні показові процеси: 29 жовтня 1940 року у Львові "Процес першої Крайової екзекутиви", 15-19 січня 1941 року "Процес 59-ти" у Львові, 7 травня 1941 року процес над 62 членами у Дрогобичі та 12-13 травня 1941 року процес над 39 членами ОУН у Дрогобичі.

7 травня 1941 року у Дрогобичі відбувся показовий судовий процес над 62 членами ОУН. За вироком було засуджено 30 осіб до смертної кари, ще 24 – до десяти років позбавлення волі, справи решти восьми відправили на додаткове розслідування.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Згодом президія Верховної Ради СРСР трохи пом’якшила вироки. Чотирьом ув'язненим українським героям, серед яких було троє жінок, смертний вирок було замінено на позбавлення волі. Решту 26 підсудних було засуджено до найвищої міри. Крім того, лише 13 арештантам із 24 підтвердили їхні десятирічні вироки, а 19 осіб засудили на терміни від 7 до 8,5 року.

Схема структури ОУН (б) у Київській області, виготовлена чекістами, 1944 р

Нагадаємо, в Україні Ветеранів ОУН-УПА прирівняли до учасників бойових дій.

Як повідомляв портал Знай.ua, у похмурих катівнях НКВС закінчили свої дні тисячі репресованих.

Також Знай.ua писав, на Тернопільщині у старому вулику знайшли унікальні документи українських повстанців.

Унікальний архів учасників національно-визвольного руху ОУН-УПА вдалося знайти жителю села Ягільниця Чортківського району Тернопільської області.

Чоловік виявив незвичайну схованку з рукописними документами та друкованою продукцією УПА у старому вулику.