Маленька і мила Дюймовочка мала свій реальний прототип, хоча і не схожий на героїню казки. У житті "дюймовочка" була непривабливою, горбатою дівчиною. Спільного з казковою дівчинкою в неї були лише зріст і ангельський характер.

Ганс Крістіан Андерсен, написавши казку "Дюймовочка", не приховував, що у головної героїні є реальний прототип – улюблена подруга казкаря Генрієтта Вульф.

Генрієтта народилася в 1804 році в сім'ї Петра Вульфа - відомого в Данії перекладача Шекспіра і Байрона. Вона була дуже маленька на зріст, некрасива, та ще й на додачу була горбатою. Але недоліки зовнішності не вплинули на характер дівчини: вона мала просто ангельську натуру, була м'якою і доброю до оточуючих. Однак, оточуючі не завжди відповідали маленькій Генрієтті взаємністю.

Особисте життя в дівчини не склалося. У 18-річному віці Генрієтта познайомилася з Гансом Християном Андерсеном, який був її ровесником. Він прийшов в будинок її батька показати п'єсу і дівчина закохалася в нього остаточно і безповоротно.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Це велике кохання маленька Генрієтта пронесла через все своє життя. Андерсен до неї дуже добре ставився і вважав дівчину найкращою подругою. Але одружуватись на некрасивій дівчині він не збирався. У сина прачки і шевця були занадто великі амбіції, хоча сам він красивим, м'яко кажучи не був. Він все життя закохувався у красунь, яким не був потрібен.

Незважаючи на нерозділене кохання, Генрієтту і Андерсена все життя пов'язувала тепла дружба. Дівчина прекрасно розуміла, що через свою зовнішність вона навряд чи зможе розраховувати на щось більше. Андерсен же цінував ставлення Генрієтти до себе, ставився до неї як до сестри.

Коли в 1934-1935 роках Генрієтта через своє слабке здоров'я, перебувала на лікуванні в Італії, Андерсен написав казку "Дюймовочка". Він не приховував, що описав в ній свою улюблену подругу.

Та хоча у казці в Дюймовочки все закінчується добре, реальне життя внесло свої корективи в долю реальної "Дюймовочки". Генрієтта загинула під час аварії корабля.

Андерсен дуже важко переживав її смерть. Довгий час дні й ночі він думав лише про Генрієтту, він молився за неї, просив з'явитися йому у снах. А потім його горе повільно перейшло в тихий смуток. Але після цього до кінця життя він боявся потонути.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найцікавіші моменти з життя Ганса Християна Андерсена.

Як повідомляв портал Знай.ua, у гоголівського полковника Тараса Бульби був свій цілком реальний прототип - Остап Гоголь. Він доводився Миколі Васильовичу далеким родичем. Так що письменник, в якійсь мірі, надихався історією власного роду.

Також Знай.ua писав про реальну історію дівчинки, яка стала прототипом Лоліти