В Болівії на схилах Анд у 2008 році на висоті близько 4000 метрів виявили печеру з древнім похованням. У ньому знаходилася шкіряна сумка знахаря з різними предметами. Серед них були плоскі камені для розтирання рослин, прикрашені товкачики, нюхальна трубка, вирізана у формі фігурки людини, і мініатюрний мішечок, виготовлений з лисячих шкірок.

Через 11 років вчені з Університету штату Пенсільванія представили результати аналізу вмісту торбинки.

Вміст мішечка

Виявилося, що в мішечку зберігався вражаючий набір галюциногенних речовин. Більшість з них не ростуть в даному регіоні. Вчені вважають це доказом широких торговельних зв'язків, які існували у давні часи у Південній і Центральній Америці.

Вчені використали радіовуглецевий метод і з'ясували, що знахідка датується 900-110 роком нашої ери. У той час в даній області Анд домінувала цивілізація Тіуанако – попередники інків.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Шаман

Фахівці виявили сліди галюциногенних і наркотичних речовин рослинного походження: бензоилекгоніна, гарміна, бутофенина, кокаїну і ДМТ (диметилтриптамина).

ДМТ і Гармін містяться в аяуасці – традиційному галюциногенному відварі. Деякі племена Амазонії готували його з соку ліани духів. Ще одним джерелом виявлених похідних триптаміну є бобові під назвою Anadenanthera. Вони теж не зустрічаються в даному регіоні Анд.

Аяуаска

На думку вчених, завдяки великим торговим зв'язкам шамани отримували рослинну сировину з різних регіонів Центральної і Південної Америки. Вони змішували їх у різних пропорціях і поєднаннях, щоб створити необхідний наркотичний або "магічний" зцілювальний ефект.

Раніше портал Знай.uа розповідав, що відбувається з мозком під час галюцинацій.

Як повідомлялося, у Росії шамани спалили верблюдів на славу Путіну. Моторошний ритуал шокував не тільки зоозахисників.

Читайте також: археологів шокували знайдені морські свинки, які були вбрані в сережки та намиста.