7 травня 1874 року народилася Інеса Арманд (Єлизавета Стеффен), французька та російська більшовичка, коханка Леніна.

Культ Леніна, створений після його смерті в СРСР, перетворив його тіло в мумію, а особистість - в статичний образ вождя пролетаріату, який не мав у житті інших інтересів, крім революції. Саме тому у Радянському Союзі "сором'язливо" замовчували відсутність у Леніна і його дружини Надії Крупської дітей. Абсолютним табу було також єврейське коріння в родоводі вождя пролетаріату і його особисте життя.

Та особисте життя у Лена все ж було і досить бурхливе.

Найяскравішими жінками в життя Леніна, яких пам'ятає історія, були Надія Крупська і Інеса Арманд. Перша - дружина, друга - коханка. І Арманд ледь не затулила собою законну дружину вождя.

Перше кохання

Володимир виглядав старшим за свій вік, він і лисіти почав рано. Але Ульянов-молодший мав жвавий характер, володів чарівністю і уважним поглядом цінителя жіночої краси. Однією з його перших симпатій стала Аполлінарія Якубова - яскрава і розумна дівчина, що справляла враження. Володимир трохи ніяковів перед нею, і щоб зблизитися, використовував як посередницю її непоказну подругу Надію Крупську – вони обидві належали до підпільного революційного гуртка.

Зрештою, Ульянова зробив пропозицію Якубовій. Однак у Надії були свої плани на майбутнього вождя пролетаріату, і вона скористалася своєю функцією посередниці. Аполлінарія зникла з життя Володимира. Про це сама Крупська пише досить туманно, що "Аполлінарія чомусь не змогла прийти" до в'язниці, де в черговий раз сидів Ульянов. Через вісім років Якубова померла від туберкульозу.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Одруження з Крупською

Суспільно-політична діяльність в місцевій нелегальній партійній групі зблизила Крупську і Леніна. Через п'ять років на засланні, в Шушенському, вони одружилися. Там же вони повінчалися в церкві.

Господиня з Наді була нікудишня. Тому, переживаючи за сімейне благополуччя доньки, на заслання приїхала і її мати Єлизавета. Вона, швидше за все, розуміла, що особливо міцних стосунків в подружжя немає, і з усіх сил підтримувала молоду сім'ю, мотаючись по засланнях і конспіративних квартирах в якості домогосподарки.

На додачу до всього у Надії був дуже млявий темперамент. У революційному гуртку у неї навіть було прізвисько Риба. Цьому прізвиську завдячує і зовнішність Крупської. Ще з молодості у Надії очі були вирячені, як у риби. Це одна з ознак виявленої у неї пізніше базедової хвороби, через яку вона не могла мати дітей.

Кохання на все життя

Абсолютною протилежністю Крупської була Інеса Арманд, з якої Ленін познайомився в 1909 році під час еміграції в Парижі. Глибокі виразні очі, розкішне волосся, виточена постать, приємний голос, хороші манери, темпераментна, емоційна, перед її чарами чоловіки не могли встояти. Потрапив під них і нудьгуючий в еміграції Ленін.

Інеса була прихильницею вільного кохання і всіляко демонструвала свої радикальні погляди. Казала, що фізичний потяг часто не пов'язаний і сердечним коханням. І, тим не менш, Арманд кохала Леніна, про що свідчить їхня переписка. Але, на вдміну від Крупської, вона була прекрасною господинею.

На два фронти

Крупська знала про зраду, але не влаштовувала Іллічу скандалів і жодного разу не зробила нічого проти Інеси. При тому, що Арманд завжди була присутня в житті Леніна, а їхній любовний трикутник існував на очах у всіх. Арманд перекладала книги і статті Леніна, роз'їжджала з його партійними завданнями по Європі.

Крупська і Арманд намагалися дружити. Відомий навіть той факт, що Крупська тримала в своїй кімнаті фотографію коханки Леніна. Сидячи за робочим столом, вона щодня дивилася на свою суперницю. Поруч стояли знімок матері і дві фотографії Ілліча. При цьому сам Ленін ніяких фотографій в своїй кімнаті не зберігав.

Ленін був настільки закоханий, що, на думку дослідників, був готовий кинути навіть справа революції. "Ох, ці "справи" подоби справ, сурогати справ, перешкода справі, як я ненавиджу суєтних, клопітних справ і як я з ними нерозривно і назавжди пов'язаний !!" - писав Ленін Інесі.

У якийсь момент Надія не витримала і запропонувала Іллічу розлучитися. Він не погодився і перервав стосунки з Арманд.

Інеса Арманд померла раптово - від холери, якою заразилася в Кисловодську, куди їздила поправити здоров'я.
Під час похорону, Крупська підтримувала Леніна під руку. Більш того, погодилася на прохання Ілліча піклуватися про двох молодших дітей Арманд від її покійного чоловіка Олександра. Вони деякий час жили в Горках, а потім були відправлені за кордон.

Нагадаємо, старший брат Леніна Олександр за звинуваченням у замаху на життя царя був повішений. Ця подія стала вирішальною у формуванні життєвих принципів Леніна.

Як повідомляв портал Знай.ua, Поклонська розповіла, коли поховають Леніна

Також Знай.ua писав, у системі "Prozorro" виставили на продаж два металевих пам’ятники Леніну.