Через 130 років на території Лондонського міського кладовища знайшли ймовірне місце поховання одного з найбільш відомих британців Вікторіанської епохи - Людини-слона. Його справжнє ім'я Джозеф Кері Меррік. Одна із загадок — місце його поховання. Про це повідомляє ВВС.

Скелет Мерріка зберігався в Королівській лондонській лікарні з моменту його смерті в 1890 році, однак м'які тканини були поховані в безіменній могилі.

Скелет Джозефа Мерріка можна побачити в Лондонському королівському університеті. Він служить експонатом для студентів-медиків. Але є люди, які вимагають, щоб останки людини-слона були поховані за християнським звичаєм.

Зараз його біограф Джоан Вігор-Мунговін заявила, що, ймовірно, знайшла те, що багато хто шукав. Безіменна могила знаходиться на території Лондонського міського кладовища та крематорії — історичного району, розташованого в східній частині столиці Великобританії. М'які тканини поховали після вилучення скелета Мерріка.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Саме відкриття було зроблено завдяки аналізу реєстраційних книг за той період, коли померла Людина-слон. Вігор-Манговін виявила запис, який, за її словами, "на 99%" відноситься до поховання його останків.

Цікаво, що відкриття виявилося пов'язано з іншою відомою фігурою похмурого вікторіанського Лондона: Джеком-різником. Вігор-Мунговин зазначила, що багато жертв були вбиті маніяком в Уайтчепелі в 1888 році.

У тому ж районі Лондона через два роки померла Людина-слон. Цей збіг підказав дослідниці перевірити кладовище, де були поховані дві жертви Джека-різника.

Там вона помітила одну могилу, яка цілком могла належати Мерріку: поховання було датовано 24 квітня 1890 року, а Джозеф помер 11 квітня.

Також було зазначено, що померлий був пацієнтом Королівської лондонській лікарні і помер у віці 28 років. Як уточнює Вігор-Мунговін, фактично Мерріку було 27 років, проте його вік часто вказували неправильно.

"Все сходиться, це не може бути просто збігом", – вважає дослідниця.

Місцева влада пообіцяла встановити меморіальну табличку з ім'ям Мерріка.

Відомо, що Джозеф Меррік народився 5 серпня 1862 року в родині кучера і служниці в англійському місті Лестер. До 5 років Джозеф був такою ж дитиною, як і всі інші діти. Але раптово у нього стала рости гуля на лобі, видозмінюватися шкіра, руки і ноги, і хлопчик через якийсь час перестав нагадувати людину.

Він пояснював свою недугу тим, що його мати під час вагітності на ярмарку налякали слони.

Проте, одна з теорій свідчить, що причиною таких відхилень став нейрофіброматоз I типу - поширене спадкове захворювання, що призводить до виникнення різних пухлин.

Ще одна версія розглядає випадок як прояв синдрому Протея - захворювання, що характеризується аномальним ростом кісток і шкірних покривів. Нарешті, є версія, що Меррік страждав від нейрофіброматозу I типу та синдрому Протея одночасно.

У 1884 році Людина-слон почав виступати в цирковому шоу Тома Нормана, що принесло йому не тільки популярність, а й 50-фунтове багатство, що в той час було чималою сумою. Навіть наступниа заборона "шоу виродків" не привела Джозефа Кері Мерріка до забуття, так як поступово він почав викликати все більший інтерес з боку наукового світу.

Одного разу хірург Фредерік Трівз, який спостерігав Мерріка, попросив свою знайому акторку поспілкуватися з Джозефом. Молода дама тепло поговорила з людиною-слоном, привіталася з ним за руку – і той заридав. Це була перша після матері жінка, що доторкнулася до нього без огиди.

До речі, через деформації на обличчі Меррік не міг посміхатися, але за спогадами лікаря, він умів радіти всьому навіть променям сонця, а його душа була ніжною і вразливою, як душа дитини.

За страхітливою зовнішністю Джозефа Кері Мерріка ховалася чутлива і розумна людина. Спочатку навколишні знущалися над ним, а потім стали з ним дружити.

Після публікації в "Таймс" багато аристократок бажали познайомитися з людиною-слоном. Вони відвідували його, із задоволенням розмовляли з ним і пили чай. Він дарував їм макети готичних соборів, які майстерно виготовляв з паперу, керуючись лівою рукою.

Найзнаменитіший візит зробила принцеса Уельська Олександра – вона говорила з Джозефом в його кімнаті, як з найдорожчою для неї людиною. Після цього Меррік написав їй листа з подякою, а принцеса відповіла, надіславши своє фото з підписом – воно стало головною прикрасою кімнати людини-слона.

Нагадаємо, за що народ насправді таврував Маргариту Маульташ, як найпотворнішу жінку у світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Едвард Мордрейк народився з двома обличчями.

Також "Знай.uа" писав, жінка заснула на 20 років, але розбудив її не поцілунок принца, а смерть.