На картині відомого нідерландського художника Яна Вермера, який найбільш знаменитий своєю працею "Дівчина з перловою сережкою", знайшли маленького Амурчика, який весь цей час ховався за товстим шаром фарби.

Дівчина з перловою сережкою

Таємничого Купідона виявили на полотні "Дівчина, що читає лист біля відкритого вікна".

За словами реставраторів, фігура чаїлася на задньому плані. Це зображення Амура, яке, як з'ясувалося, не художник зафарбував. Про це пише The Art Newspaper.

Дівчина, що читає лист біля відкритого вікна

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також, відомо, що Купідона вдалося побачити ще 40 років тому за допомогою рентгена, але тоді вчені припустили, що Вермеер сам зафарбував божество кохання.

Однак, згодом вчені провели лабораторні дослідження, які встановили, що фарбу на зображення Купідона завдали приблизно через 10 років після завершення даної роботи. Саме це дало експертам підстави вважати, що Амура зафарбував хтось інший, а не автор картини.

Більш того, фахівці встановили, що фарба була нанесена поверх лаку, який вже був забруднений пилом. Також реставратори з'ясували, що верхній шар фарби значно темніше, ніж та, яку використовував Вермер.

За словами старшого реставратора Галереї старих майстрів у Дрездені Уті Нейдхардт, планується відтворити оригінальне зображення Купідона, стерши нанесену поверх фарбу.

Копітка робота вимагає мікроскопа і скальпеля, що дозволить відскрібати верхню фарбу, не видаляючи оригінальний лак на версії картини Вермера.

Нейдхардт зазначила, що це одне з найбільш сенсаційних відкриттів в її кар'єрі, адже виявлений Купідон додає картині новий сенс: він означає, що дівчина, зображена на картині, думала про кохання.

Зазначимо, твір "Дівчина читає лист біля відкритого вікна", створений приблизно в 1657 році, знаходиться в міських колекціях Дрездена з 1742 року і є однією з 35 картин, остаточно приписуваних Вермеру.

Ймовірний портрет Вермера

Та ж картина Купідона також представлена в картині "Дама, що стоїть у вірджиналя" у Національній галереї в Лондоні. Як припускають дослідники, це могло бути реальною картиною у володінні Вермера: 1676 року опис майна його вдови включає згадку про "Купідона".

Дама, що стоїть у вирджиналя

Вермер часто посилався на інші твори мистецтва у своїх картинах як на засіб передачі додаткової інформації.

Варто відзначити, що за життя Вермера, а також деякий час після його смерті, роботи майстра не викликали явного інтересу, хоча і відразу розкуповувалися. Більшість полотен навіть були загублені. Однак через деякий час увагу мистецтвознавців залучили творіння забутого генія, і зараз ім'я Яна Вермера стоїть в одному ряду з іменами геніїв живопису.

Нагадаємо, реставратори виявили ранню роботу живописця Сандро Боттічеллі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", життя і світогляд Далі оповиті невидимою завісою таємниці — хоча він і вів публічне життя.

Також "Знай.uа" писав, показали яскраві портрети дивовижної Фріди Кало.