Групі археологів, що проводили нові дослідження на заході Болівії вдалося виявити в кам'яному сховку на висоті 3900 метрів згорток, в якому був загорнутий мішок з морд трьох лисиць зі слідами психотропних речовин і трубку.

Так вчені підтвердили, що жителі доколумбової Америки застосовували не тільки місцеві психоделіки, але і привезені здалеку. Вчені встановили, що вік знахідки складає близько 1000 років.

Відомо, що в той час на території розташовувалося одне з найбільш значущих андських доколумбових держав — імперія Тіуанако. Іноді оцінюється як одна з перших імперій Андах. Про це повідомляє IFL Science.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В сумці, яка належала індіанському шаманові, фахівці виявили сліди багатьох психоактивних речовин: кокаїну, бензоілекгонін, диметилтриптамін він же ДМТ, гармін, буфотенін і псилоцин.

Варто відзначити, експерти проаналізували зразки рослин та шкіряного мішка за допомогою рідинної хроматографії та мас-спектрометрії, які дозволяють виявити мікроскопічні сліди хімічних речовин.

Відомо, що дані наркотики добували з рослин, але їх ареал розташований досить далеко від місця знахідки. Як відзначають археологи, це говорить про розвинені мережі обміну між племенами, а також про серйозні знання індіанців у ботаніці.

"Ми давно знали, що психотропні речовини грали важливу роль в духовній і релігійній діяльності спільнот в південно-центральних Андах, але ми не знали, що ці люди використовували так багато різних сполук і, можливо, змішували їх", - сказав автор дослідження Хосе Капрілес з Університету штату Пенсільванія.

Крім наркотиків в мішку знайшли намисто з бірюзи, курильну трубку у формі людини, прикрашену косичкою з людського волосся, кам'яну ступку з фігурками двох людей, яку використовували для подрібнення рослин, кілька кістяних лопаток, ткану головну пов'язку, пучки сушених стебел рослин.

Згідно з даними вчених, корінні жителі Південної Америки застосовували в традиційних шаманських ритуалах психоактивні речовини. Приміром, у вигляді напою аяуаска.

Аяуаска – це відвар переважно двох рослин - чакруна і ліана аяуаска, перша з яких містить основну діючу речовину, а друга нейтралізує ензими в шлунку, що в підсумку дозволяє приймати ліки у вигляді напою.

За допомогою наркотичних речовин шамани нібито входили в транс і могли спілкуватися зі світом мертвих, бачити майбутнє й минуле.

Однак, подібні свідчення залишалися фрагментарними, і дослідники не могли відтворити повну картину того, як індіанці використовували галюциногени у своїй культурі. Тепер же у них з'явилося ще одне надійне свідчення.

Дощечки, на яких індіанці, імовірно, подрібнювали висушені трави, щоб потім вдихати їх за допомогою трубок

Нагадаємо, це найбільш інтригуюча легенда індіанців хопі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", результати дослідження показали, що люди перестали називати себе атеїстами після прийому наркотичних речовин.

Також "Знай.uа" писав, вчені вперше в історії розшифрували написи, виявлені в печерах черокі.