11 травня 1904 року в іспанському місті Фігерас, Каталонія, народився Сальвадор Далі. Як заявляв сам сюрреаліст, він був геніальним вже в утробі матері.

І не дивно, адже в 6 він вже написав свій перший пейзаж, який, до слова, відмінно вийшов. У 14 років відбулася його персональна виставка в муніципальному театрі Фігерасі. У 17 років він вступив до Королівської академії мистецтв. Викладачі оцінили його малюнки досить високо.

Одного разу художник сказав в інтерв'ю: "В цілому я вірю в смерть, але у смерть Далі абсолютно ні". Зараз Музей Сальвадора Далі намагається виконати пророцтво художника, практично ожививши його. В американському музеї створили інтерактивну копію Далі, яка "говорить" цитатами художника.

Музей Сальвадора Далі у Флориді провів виставку Dalí Lives, на якій "оживив" художника на екрані. Вони зняли актора в повний зріст, а потім "наклали" обличче Далі. Про це повідомляє The Verge.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Мета Dali Lives полягає в тому, щоб відвідувачі співчували Далі як людині.

Над проектом працювали приблизно півроку. Використовуючи архівні кадри з інтерв'ю, GS&P витягнув більше 6000 кадрів і використовував 1000 годин машинного навчання, щоб тренувати алгоритм штучного інтелекту на обличчі Далі.

Екранна копія художника говорить цитатами сюрреаліста, озвученими актором з схожим акцентом - сумішшю французької, іспанської та англійської.

Відвідувачі музею можуть "поговорити" з Далі. Для цього вони повинні натиснути на дверний дзвінок, після чого на екрані з'являється художник і починає розповідати про своє життя. Для виставки відзняли багато матеріалу, тому копія часто змінює поведінку і фрази.

Є сцени, які відкриваються, коли він читає газету, з накладенням поточної першої сторінки The New York Times; якщо йде дощ, він прокоментує погоду.

Зазначимо, є багато моральних аргументів за і проти повернення мертвих до життя за допомогою технологій.

У випадку з Далі у нього немає живої сім'ї, і замість цього він назвав Іспанське королівство єдиним спадкоємцем своєї волі, тому виставка була організована з дозволу Фонду Далі в Іспанії.

Нагадаємо, життя і світогляд Далі оповиті невидимою завісою таємниці — хоча він і вів публічне життя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Федеріко Гарсіа Лорка закохався у каталонського художника Сальвадора Далі, який тоді тільки починав свою стрімку кар'єру.

Також "Знай.uа" писав, дивовижні факти з життя неймовірного Сальвадора Далі.