Британські етнографи виявили на дні Чорного моря найдавніше неушкоджене судно у світі, про що повідомило видання The Guardian. Варто відзначити, що 23-метровий корабель пролежав на морському дні майже дві з половиною тисячі років.

Стародавній корабель виявили на глибині двох кілометрів. Свій початковий вигляд щогли і лави для веслярів зберегли завдяки низькій концентрації кисню на даній глибині.

За даними MAP (Black Sea Maritime Archeology Project), 23-метрове судно належить до класичної епохи. Схожий корабель можна побачити на давньогрецькій вазі Siren Vase, яка датується тим же періодом і зберігається в Британському музеї. На зображенні Одіссей, який прикував себе до щогли, щоб врятуватися від пісень сирен.

При цьому судно не мають наміру піднімати на поверхню. Але для того, щоб провести радиоуглеводный аналіз маленький фрагмент все ж витягнули на поверхню. Згідно з припущеннями вчених судно пролежали на морському дні близько 2400 років.

Популярні новини зараз
Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Раніше повідомлялося, група археологов, яка проводила розкопки в Китаї, натрапила на череп древньої людини, що несе цілий ряд сучасних рис. Але що дійсно шокувало вчених – череп HLD6, датований часом, коли сучасних людей тут ще не було. Передає Хвиля.

його Вік оцінюється приблизно в 300 тисяч років, а чудова збереження дозволила з'ясувати багато деталі анатомії.

Дослідники відзначають, що деякі особливості будови HLD6 зближують його з іншими стародавніми зразками, знайденими в Південно-Східній Азії: це і низький, широкий звід черепа, і широкі носові западини, і зменшені треті моляри щелепи.

Нагадаємо, стародавні скам'янілості здивували вчених.

Як повідомляв Знай. ua, невідомі картини Айвазовського знайшли на затонулому судні.

Знай. ua писав, що археологи відкопали останки двох жінок з мечами, луком і стрілами.