На околиці Житомира почалися археологічні розкопки. Дослідження проводять з метою дізнатись більше про пізнє трипільське поселення епохи енеоліту. Розкопками займається експедиція Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Петраускаса. Про це стало відомо із посту, розміщеного у соцмережі Житомирським обласним краєзнавчим музеєм.

Ціікаво, що до робіт експедиції приєдналися небайдужі житомиряни та краєзнавчий музей міста. Невдовзі приєднаються студенти історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка.

Під час розкопок змогли виявити фрагменти глиняного посуду, прикрашеного шнуровим орнаментом, крем'яний відщеп зі слідами обробки, кам'яну зернотерку і уламок, можливо, антропоморфної стели.

Житомир має унікальну пам’ятку природи у вигляді голови Чацького, що утворилася через вивітрювання гірських порід граніту. Вона з’явилась набагато тисячоліть раніше, ніж саме місто. Довкола неї – безліч легенд та повір’їв. За однією з них був колись такий собі козак Чацький, якого переслідували поляки, а він стрибнув зі скелі, щоб уникнути полону.

На території поселення крім трипільських матеріалів виявлені артефакти більш пізнього часу. Зокрема, це товарна пломба кінця XIX - початку ХХ століття.

"Її появу можна пояснити проходженням торгового шляху, який з'єднував Житомир і Бердичів та інші території та населені пункти Південно-Західного краю Російської імперії, за яким провозили різні товари", - пояснюють в музеї.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Були також знайдені окремі артефакти періоду Другої світової війни - куля, осколки, уламок бронзового пояси з нарізкою, а також цілий снаряд. Відомо, що в цій місцевості в 1943 р. проходили кровопролитні бої.

1. Початок робіт і перші знахідки. 1-2 – Поселення Бердичівській міст – І, вид із супутника і фото, 3 – Товарна пломба кінця ХІХ – початку ХХ століття, 4 – Привіт із часів Другої світової війни

Несподівані знахідки пізньотрипільської культури доби енеоліту - ранньобронзового віку. 1-8 - Фрагменти ліпного глиняного посуду, 9 - Крем’яний відщеп, 10 - Кам’яна зернотерка, 12 - Уламок кам’яної антропоморфної стелі.