23 травня 1592 року в Венеції інквізиція за звинуваченням у єресі заарештувала філософа Джордано Бруно. І хоча його публічно не засуджували, втім страшного покарання за те, що його погляди суперечили церковним догмам, вчений уникнути не зміг.

Однак, всупереч поширеній версії, постраждав він далеко не за наукові погляди, - пише "onpress.info".

Джордано Бруно

Геліоцентрична система, якої дотримувався Джордано Бруно, пояснювалася їм далеко не з наукової точки зору. Якби подібна йому людина з'явилася зараз, то, з великою ймовірністю, його записали б в релігійні філософи, а в розділ "мракобісся" в якості одного з головних героїв.

Правда, і зараз деякі релігійні авторитети стверджують, що наша планета не обертається навколо Сонця. Так, зокрема думають представники релігії в Саудівській Аравії.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Що стосується Джордано Бруно, то в кінці XVI століття його погляди цілком можна було назвати прогресивними.

При народженні мислителя назвали Філіппо, а ім'я Джордано він отримав, коли пішов на навчання в монастир.

Саме під час навчання Джордано познайомився з працями давньогрецьких філософів, а також його дуже цікавила логіка. Уже в 24 роки в 1572 році Джордано Бруно отримав сан священика. До речі, в цей час йому в руки потрапила робота Коперника "Про обертання небесних тіл". І якщо цей революційний за мірками тих років праця не була формально заборонена інквізицією, то інші книги, які читав Бруно, як раз підпадали під цю категорію.

Саме через такі захоплення у новоявленого священика вперше з'явилися проблеми з інквізицією.

Коли почалися підозри і переслідування, Бруно втік спочатку в Рим, а звідти почав свою подорож по містах Італії, Франції та Швейцарії. Але саме в ті роки в Європі лютувала епідемія чуми, тому надовго зупинятися в якомусь із міст Джордано не міг. Деякий час Джордано Бруно провів в Тулузі, де отримав диплом доктора наук і звання ординарного професора філософії. У 1580 році він став першокласним викладачем, а його лекції збирали багато студентів. Особливо багато часу в цій ролі Джордано Бруно провів в Парижі - тут він викладав аж до 1583 року, а потім перебрався на Туманний Альбіон, де притулком молодого філософа став Оксфордський університет. Саме в Оксфорді Джордано Бруно вперше посперечався з іншими філософами про будову Всесвіту.

І якщо вони дотримувалися думки, згідно з якою Земля є центром Всесвіту, навколо якого обертаються Сонце, Місяць і зірки, то Бруно поставив в центр всесвіту Сонце. Крім усього іншого, Джордано Бруно і пішов далі свого сучасника Галілео Галілея, який також ризикнув запропонувати геліоцентричну систему, але під тиском інквізиції відмовився від своїх поглядів. Саме Джордано описував Землю, як тіло, трохи сплющене по полюсах, а головне світило обертається навколо своєї осі. Також він висунув теорію, що інші зірки подібні Сонцю.

Після того як Джордано Бруно розповілав про свої здогади будови Всесвіту, деяким поважним людям це не сподобалося і з Оксфорда його з ганьбою вигнали.

Після цього Бруно залишився ще в Лондоні, де прожив до 1585 року, але потім відправився до Франції, але не надовго. Через розходяться погляди з церквою, Бруно подорожує до Німеччини, де пробув аж до 1588, читаючи лекції і вступаючи в диспути з місцевими філософами.

У 1591 році Бруно ризикнув повернутися в Італію, хоча і розумів, яка небезпека там його чекає. Він осів у Венеції і став учителем молодого дворянина Джованні Моченіго. Однак навчити юнака він нічому не зміг - той перебував під безмежним впливом свого духівника, який мав на думці, що Бруно є єретиком. Його ж учень і доніс на філософа. У 1592 році була невдала спроба втечі, Бруно схопили і кинули за ґрати.

Згодом його доставили в Рим. Виснажений тортурами в катівнях Бруно, 20 січня 1600 постав перед останнім засіданням суду. За його підсумками філософа відлучили від церкви і позбавили сану священика. Крім того, йому вибрали "саме милосердне покарання без пролиття крові" - спалення.

Вирок був приведений у виконання 17 лютого 1600 року на римській площі Квітів. У центр міста прийшло кілька тисяч людей. Натовп з ненавистю спостерігав, як полум'я заживо подирає вченого.

У 1889 на місці спалення Джордано Бруно був споруджений пам'ятник. Рішення про реабілітацію "вільнодумця" католицька церква досі не прийняла, адже від своїх поглядів Бруно так і не відмовився. Втім, це не завадило Ватикану в XX столітті реабілітувати Галілея, а також організувати Папську академію наук, побудувати свою обсерваторію і проводити серйозні наукові конференції.

Нагадаємо, стало відомо, що інквізиція заборонила Комперніка.

Нагадаємо, за що інквізиція заборонила Комперника.

повідомляв Знай.іа що змусила Галілео Галілея відмовитися від своєю ідеї.