Від Роксолани в історії Османської імперії почався період "султанату жінок". Він тривав 150 років й завершився зі смертю ще однієї українки, яка теж починала як султанська наложниця. Вона врятувала османську династію від вигасання. Хатідже Турхан Султан – як її звали в українському житті, невідомо – була дружиною Ібрагіма ­Навіженого. Він правив у 1640–1648-х.

Теперішній директор ­султанського палацу Топкапи у Стамбулі професор ­Ільбер Ортайли стверджує, ніби вона походила десь із Харків­щини.

На Книжковому арсеналі у Києві презентували трилогію про султану-українку "Хатідже Турхан". Автор - мистецтвознавиця Олександра Шутко.

У трилогії йдеться про українку, яка була дружиною султана Османської імперії. Авторка працювала над її життєписом протягом 5 років. Досліджувала історичну літературу, архівні документи XVII ст., щоденники іноземних послів у Стамбулі.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Перший том її роману описує потрапляння героїні до султанського гарему та боротьбу за виживання. У другому томі висвітлено роки регентства над неповнолітнім султаном Махмедом IV. Третій том оповідає про останні 20 років її життя.

Валіде Турхан була заступницею українського козацтва.

Цікавим фактом є те, що гетьман Петро Дорошенко не лише отримав протекторат її сина, Мехмеда IV, а й об’єднав з ним свої сили задля походу на Кам’янець (нині м. Кам’янець-Подільський) і Хотин у 1672–1673 роках. Його наступником став гетьман Юрій Хмельницький. Османи панували на Поділлі й після смерті Хатідже Турхан – до 1699 року.

Валіде Турхан також відома як велика благодійниця. Після зведення грандіозної Нової мечеті у Стамбулі вона опікувалася долею паломників до Мекки і Медини та спорудила мечеть на честь рідного брата Юсуфа в місцевості, де Босфор впадає у Чорне море. Також валіде Турхан збудувала собі найбільшу гробницю у столиці Османської імперії, до якої нині приходять вшанувати її пам'ять.

Нагадаємо, Сулейман був вірним Роксолані, але не завжди

Як повідомляв портал Знай.ua, знайдено невідомий лист Роксолани до Сулеймана

Також Знай.ua писав, свідчення інтимного життя султанів збереглися в архівах Османської імперії.