У місті Дубно на Рівненщині виявили 19 людських останків на місці поховання понад 400 в’язнів. Вони були жорстоко вбиті Народним комісаріатом внутрішніх справ наприкінці червня 1941 року, перед приходом у місто німецьких військ. Про це сказано в інформції "Радіо Свобода".

Жахливу знахідку виявили неподалік від тюремної стіни, в одній із виритих ям. Серед людських останків: троє жінок, решта – чоловіки. У чотирьох осіб видно кульові поранення в голову. За попередніми оцінками експертів, у жертв цілились не впритул. А їх тіла складали обережно, а не кидали поспіхом і хаотично в ями.

"Людські останки, які ми виявили, із зігнутими руками і ногами, що свідчить про термін здійснення поховання до 3 днів після розстрілу", - розповідає вона.

Згідно з даними вчених, що ведуть розкопки, захоронення розстріляних в’язнів проводили німецькі солдати, які прийшли в тюрму після відступу НКВС.

В одному з німецьких архівних документів йдеться про те, що органи НКВС розстріляли у Дубенській тюрмі 400 етнічних німців і українців.

"Скільки людей було захоронено у ямах колишнього тюремного подвір’я, стане відомо після проведення пошукових робіт, які розпочались у березні цього року. На сьогодні невідомо національності жертв. Згідно з документами і спогадами, це були українці і етнічні німці", - сказано в матеріалі.

22-23 червня 1941 року масові розстріли політичних в’язнів у тюрмах НКВС розпочались на теренах Західної України, потім по всій Україні.

Перед наступом німецьких військ радянська влада вбила близько 22 тисячі людей, яких переслідувала за національну свідомість і політичні переконання. Їх розстріляли у зв’язку з початком війни з Німеччиною.

Нагадаємо, в Україні Ветеранів ОУН-УПА прирівняли до учасників бойових дій.

Як повідомляв портал Знай.ua, у похмурих катівнях НКВС закінчили свої дні тисячі репресованих.

Також Знай.ua писав, на Тернопільщині у старому вулику знайшли унікальні документи українських повстанців.