Обживати узбережжя Чорного моря почали у V ст. до н. е. Тоді на місці сучасного центру Одеси існувало стародавнє грецьке поселення Гавань Істріан. Залишки цієї колонії забудовані сучасним Приморським бульваром.

Пізніше на місці сучасної Однси виникло селище Хаджибей. Його завоювала Російська імперії з допомогою українських козаків.

З історії.

Заселяти території навколо нинішньої Одеси предки українців почали ще у XV столітті, коли до місцевих лиманів із різних районів перебиралися цілі козацькі родини, щоб займатися соляним промислом, який приносив добрий прибуток.

Після ліквідації Запорізької Січі козаки, які були родом із цих місць, повернулися додому, а разом із ними прийшло в ці краї на поселення багато козаків-побратимів, оскільки тут не було кріпацтва.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Таким чином, поруч із Хаджибеєм стає більше українських хуторів, розростаються села.

У другій половині XVIII століття на землях Північно-Західного Причорномор’я тривають російсько-турецькі війни. Російська імперія намагається приєднати ці землі, здобувши вихід до Чорного моря, побудувати портові міста та налагодити торгівлю із Європою.

Потьомкін переконує Катерину сформувати із козаків полки і приєднати їх до російської армії, адже у козаків був багатий досвід штурму турецьких фортець і боротьби із турками. Саме цим досвідом і хотіли скористатися росіяни. За службу козакам пообіцяли надати землі, на яких вони зможуть поселитися після війни і жити вільними. Козакам почали платити зарплату та дали офіційну назву – чорноморські.

Восени 1789 року почався штурм фортеці Хаджибей, головною силою якого були Чорноморські козацькі полки. Бій тривав недовго і завершився капітуляцією турків. Загинуло п'ятеро козаків, четверо з яких – з вини російської батареї Меркеля. Вона дала залп по замку, коли козаки вже билися із турками на стіні фортеці.

Наприкінці XVIII ст. поселення Хаджибей перейменували на Одесу.

Пропонуємо кольорові листівки одеської гавані, які були зроблені у 1900-1914-х і які демонструють, як обживали узбережжя Одеси 100 років тому.

Нагадаємо, у мережі показали архівні знімки Одеських курортів 1930-х років.

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережі показали знімки унікального українського курорту Трускавець 1920-х років

Також Знай.ua писав, у мережі показали старовинні ретро-листівки з французького курортного міста Віші