Якщо ви боїтеся йти до лікаря або скаржитеся на болісні процедури подивіться, як лікувалися люди сотні і тисячі років тому. Ми зібрали найбільш неприємні і шокуючі лікарські методики минулого.

Кровопускання

Впливові лікарі, такі як Гіппократ і Гелен, вважали, хвороби провокувала "погана кров". У хворих протягом тисячі років діагностували надлишок рідини і відновлювали гармонію кровопусканням. Таким способом лікували все, від болю в горлі до чуми.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Трепанація черепа

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Близько 7000 років до нашої ери трепанацією черепа, тобто свердлінням отворів в голові, лікували епілепсію, головний біль, абсцеси і тромби.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Ртуть

Токсичну ртуть використовували як лікувальну мазь і засіб, який продовжує життя. Китайський імператор Цінь Шихуанді навіть загинув від таблеток ртуті, вважаючи, що вони зроблять його безсмертним.

Крім того, в епоху Відродження ртуттю лікували сифіліс, хоча пацієнти часто гинули від ураження печінки і нирок.

Мазі з гною

Древні єгиптяни робили мазь з екскрементів тварин і за допомогою таких пахучих ліків лікували буквально все. Варто зазначити, що такий засіб не був повністю даремним - у деяких видах у гною містяться антибіотики.

Лікування канібалізмом

Римляни вірили, що кров загиблих гладіаторів може вилікувати епілепсію. Англійський король 17-го століття Карл II не відставав від них і навіть придумав власні краплі - настоянку людського черепа і спирту.

Каннібалістичні ліки вважалися дуже ефективними. Черепа використовувалися від мігрені, а жир - від болю в м'язах.

Нагадаємо, пасажир Титаніку розповів правду.

Як повідомляв портал Знай.uа, на Житомирщині знайшли сотні тіл закатованих жінок і дітей.

Також портал Знай.ua писав, під Львовом археологи розкопали амфору.