Археологи відкрили саркофаги художника та його дружини в музеї Єгипту. Вони жили в період, коли правил Рамсес II і Мережі I близько 3400 років тому. Подружжя Сеннеджема і його дружину Юнеферти поховали в некрополі Дейр ель-Медіна, передає Хвиля.

Вченим вдалося з'ясувати, що Сеннеджем в перший період життя мав досить високий титул "Служитель місця істини". Він займався прикрасою гробниць і мав з дружиною цілих 10 дітей. Проте з часом художник збіднів і вже після смерті його поховали дуже скромно, адже його саркофаг був дерев'яним.

Спочатку гробницю художника та його дружини знайшов звичайний житель і лише документацію на них склав професійний археолог Гастон Масперо. Проте вчені довгий час після унікальної знахідки не вирішувалися відкривати саркофаги.

Така нерішучість мала дві причини. Так, вік саркофагів є дуже великим, а значить існує величезна ймовірність нашкодити муміям під час розтину. Другою причиною є знамените "прокляття фараонів", яке донині лякає багатьох дослідників.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

"Прокляттям фараонів" називають загадкові смерті людей після розтину гробниць. Пізніше вченим вдалося з'ясувати, що причиною смертей археологів став грибок, який вивал складні захворювання легенів.

Для того, щоб виключити шкідливий вплив на вчених, розтин художника та його дружини проводили в стерильних умовах. Мумії відправили в стерилізатор на 20 днів. Після цього мумії виставлять як експонати в музеї.

Нагадаємо, неподалік від піраміди Хеопса відкопали незвичайну мумію жінки.

Як повідомляв Знай. ua, археологи розкопали неймовірний палац в Єгипті.

Також Знай. ua писав, що археологи виявили таємний палац видатного правителя всіх часів.