2 жовтня виповнилося 310 років від дня смерті Івана Мазепи. Українського гетьмана, особистості дивовижної і таємничої.

Наприклад, невідомо, коли саме він народився. Начебто в березні, але різні дослідники називають різні дати: 1629, 1633, 1639, 1640-й рік. Є кілька його портретів, але ніхто не може сказати, яке з зображень автентичне.

За спогадами, стрункий і привабливий Мазепа вмів заворожувати людей. Обраний в 1687 році гетьманом, Мазепа найдовше з українських гетьманів (понад 20 років) був при владі.

Він вміло служив російському царю Петру І, на якого мав великий вплив і який гетьману довіряв. Пізніше Мазепа виступив проти Петра, намагаючись вирвати з рук деспотичного і жорстокого монарха незалежність України.

Все це спричинило полеміку, ким же насправді був Мазепа - антигероєм чи героєм, зрадником або прагматиком. Але, схоже, і вороги, і прихильники Мазепи одностайні в одному: він мав неординарний талант звабника і шаленого коханця. Він подобався жінкам і мав славу великого підкорювача сердець.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У 2016 році пам'ятник Мазепі відкрили у Полтаві

Так, український гетьман не був пуританином, а навпаки цінував земні радощі.

У молодості, ще під час служби у польського короля Яна Казимира, Мазепа спокусив молоду дружину одного польського аристократа на прізвище Фальбовський. Виїхавши одного разу з дому, останній побачив свого слугу, який так само кудись їхав. Виявилося, що слуга віз листа від дружини аристократа до Мазепи. Фальбовська сповіщала Мазепу, що чоловіка немає вдома, і запрошувала приїхати до неї.

Фальбовський велів служителю їхати з цим листом до Мазепи, віддати лист за призначенням, отримати відповідь і з цією відповіддю з'явитися до нього. Через деякий час слуга повернувся і віддав панові відповідь. У листі Мазепа сповіщав Фальбовську, що виїжджає до неї негайно.

Фальбовський чекав майбутнього гетьмана на дорозі, а коли побачив, кинувся до нього, зупинив коня і показав йому листа до своєї дружини. "Та я вперше їду", - сказав на це Мазепа. "Чи багато разів, - запитав Фальбовський у свого слуги, - був цей пан без мене?" Слуга відповів: "Скільки у мене волосся на голові".

Ну, а закінчилося все так: велів аристократ роздягнути догола і прив'язати Івана Мазепу на його ж коня обличчям до хвоста, потім кілька разів вистрілити у коня над вухами. Кінь побіг щодуху додому через чагарники, і гілки били Мазепу по оголеній спині. Слуги насилу впізнали свого побитого і закривавленого пана, коли кінь привіз його у двір матері.

Ця драматична і наповнена переживаннями історія була підхоплена поетами, художниками і композиторами.

Ще один характерний "любовний" епізод з біографії Мазепи має, так би мовити, прагматичне забарвлення. Професійний спокусник, Мазепа, звабив багату вдову. Красномовний чоловік переконав її у своєму гарячому і щирому коханні. Він одружився з вдовою, яка невдовзі померла і залишила йому великий спадок. Так Мазепа став одним із найбагатших поміщиків України.

Але, мабуть, найбільш відома любовна історія Мазепи пов'язана з його рішенням боротися за незалежність України. Мазепа, дізнавшись про плани Петра І ліквідувати гетьманство і остаточно поставити Україну на коліна, переходить на бік шведського короля Карла ХІІ. І ось напередодні цих подій він закохується в дочку Василя Кочубея Мотрю.

Все це детально описано в романі Богдана Лепкого "Мазепа" та у відомій поемі Олександра Пушкіна "Полтава". Ось яким постає в ній Мазепа:

Он стар. Он удручен годами,

Войной, заботами, трудами:

Но чувства в нем кипят и вновь

Мазепа ведает любовь.

Проте батьки не дали згоди на шлюб Мотрі з гетьманом, яка була молодша за нього. Їй - 16, а йому - 60. До того ж, вона була його хрещеницею. Є версія про те, що після невдалого сватання, він викрав Мотрю, а потім повернув батькам, нібито приказавши передати Кочубею такі слова: "Не тільки дочку твою силою може взяти гетьман, а й дружину твою відняти може".

Репродукція портрета Мазепи

Вдома мати мучила Мотрю жорстоким ставленням. Батьки дівчини скаржилися знайомим, що гетьман звабив їхню дочку і збезчестив їхню сім'ю. Мотря таємно листувалася з Мазепою, скаржилася на матір, називаючи її мучителькою. Мазепа втішав її, запевняв у своїй любові, але також радив їй йти в монастир.

Відчуваючи особисту образу, Кочубей був одним з тих, хто доніс до Москви про "самостійницькі" плани Мазепи. Він дійсно знав про ці плани, а крім того хотів помститися за дочку. Разом зі своїм доносом Кочубей як доказ аморальності гетьмана переслав Петру І листи Мазепи до своєї дочки. Ці листи і досі є в московських архівах.

Ось один з них: "Моя сердечна кохана Мотронько! Поклін мій віддаю Ваша Милість, моє серденько, а при поклоні посилаю Вашій Милості гостинця — книжечку і обручик діямантовий... За тим цілую уста коралевії, ручки біленькії і всі члонки тільця біленького, моя любенько кохана!"

Дослідники стверджують, що попри велику різницю у віці, Мотря і Мазепа були однодумцями. Мотря, будучи освіченою, з широким світоглядом, як і Мазепа, мріяла про незалежну Україну. Чи так це було чи ні, сказати, звичайно, важко. Незаперечний той факт, що Мазепа знову блискуче впорався з роллю коханця і зміг залучити красиву і розумну дівчину на свою сторону.

А ось таким Мазепу зобразили у Чернігові

Але Кочубею не повірили. Його і його приятеля Іскру за донос стратили. Однак для Мотрі роман з Мазепою став фатальним. Врешті вона вийшла заміж не за Мазепу, а за генерального суддю Чуйкевича. Потім разом з чоловіком її вислали до Сибіру. А Мазепа, як відомо, зазнав фіаско у своєму прагненні політично "переграти" Петра І.

Вигравши влітку 1709 року Полтавську битву, Петро І жорстоко помстився Івану Мазепі: гетьманську столицю Батурин російські війська стерли з лиця землі, були вбиті тисячі українців.

Мазепа помер в еміграції у вересні 1709 року і був похований у монастирі румунського міста Галац. Звідти прах Мазепи привезли до України.

Нагадаємо, обрання Хмельницького гетьманом стало початком повстання, під час якого Річ Посполита втратила контроль над більшою частиною українських земель.

Як повідомляв портал Знай.ua, в 1708 році російські війська під командуванням Олександра Меншикова зруйнували гетьманську столицю Батурин, закатувавши понад 6 тисяч мирних жителів міста.

Також Знай.ua писав про маловідомі факти з життя Івана Мазепи.