Покрова Пресвятої Богородиці вважається найважливішим православним святом. Його святкують 14 жовтня. Народні та християнські прикмети забороняють займатися домашніми справами, але при цьому дають добро на деякі святкування і навіть радять готувати певні страви в цей день.

Покрови

Свято Покрови

На території України свято Покривів почали відзначати ще в 12 столітті. Історія розповідає про чудесне день, який приніс спасіння візантійцям від київського князя Аскольда. У церквах з 13 на 14 жовтня проходить всеношна або вечірня служба. Цим православні християни відтворюють події, які стали початком схиляння до зовнішності святої Богородиці-рятівниці.

Ікона Пресвятої Богородиці, яка в променях спускає свої покриву з плечей народу, каже віруючим про те, що сильна молитва може допомогти для захисту від ворога. За легендою, закривши все місто покривом, Богородиця врятувала місто від смертей і руйнувань. Аскольд же увірував в силу Бога, наказавши всім прийняти християнство, як єдину релігію.

Тепер, свято є символом віри в бога і заступництвом Божої матері. В честь Богородиці та свята були побудовані церкви, де головним днем у році вважають Покриву, в честь яких був освячений храм.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Релігійні заборони

Найважливішою забороною на Покрови є вся хатня робота і прибирання. Категорично не можна займатися побутовими питаннями, особливо з ранку. Готувати їсти можна тільки ввечері 14 жовтня. Ніч і ранок на Покрови вважають особливо важливим часом, коли відбуваються чудеса. У цей період треба молитися про захист від будь-якого ворога і небезпеки. Це може бути фізичний ворог, а може бути хвороба, нав'язливі думки, гріхи або втома. Страхи, що турбували душу, пройдуть, якщо про це просити у Богородиці і щиро хотіти захиститися від наступаючих бід.

Важливою умовою для проведення свята Покривів є відмова від словоблудства, обману і гучних вигуків. Це тихе свято, його треба провести богоугодне і не шумно.

Бажано відмовитися від ремонтних робіт у цей день. Взяти вихідний - це ідеально, але не завжди можливо. Тому, краще перенести справи на другу половину дня.

Народні прикмети

Покрови

У народі кажуть, що погода на Покрову покаже, якою буде зима. Якщо дерева на Покрову скинуть все листя, то можна чекати легкої теплої зими. Якщо ж листя залишаться на місці, то зима буде суворою і довгою.

На Покриву часто ходять свати, питати у батьків незаміжніх дівчат про весіллях. Прийнято вважати, що краще не відмовляти в цей день, бо як ще три роки не буде пропозицій руки і серця у дівчини. Успішними вважаються шлюби на Покрову. Раніше більшість весіль призначали на 14 жовтня, що вважають доброю прикметою для майбутніх сімей.

Ще одна цікава прикмета - це веселощі і святкування Покривів. Якщо весело проведеш свято, то знайдеш швидко любов. А ветренная погода принесе багато наречених. Снігові Покрови також вважаються доброю прикметою для весіль.

Головне спостереження, про який говорять всі прикмети - це наступ зими після Покривів. Цей день, як рубіж між восени і взимку. Після приходу світлого свята, треба готуватися до похолодання і неминучим морозів.

Що можна робити на Покрову

На Покрову прийнято пекти млинці і спостерігати за особливостями погоди. Якщо готувати і прибирати не можна, то млинці можна і потрібно приготувати. Тим більше, що після медового Спаса вже є чим полити панкейкі або тоненькі млинці.

Покрови

Деякі незаміжні дівчата ворожать на Покрову. У цей день особливо добре гадати на одруження, щасливе сімейне життя і благополуччя в шлюбі. Раніше вважалося, що з самого ранку треба піти до церкви і поставити свічку, щоб вийти заміж. Хто перший поставить, той швидше вийде заміж. Дівчата спостерігали за горінням поставленої свічки. Полум'я, яке горить рівно говорило про сімейному житті, а що грає, неспокійний горіння свічки могло означати бурхливу, нестабільну життя в шлюбі.

Багато сонники тлумачать сни на Покрову, шукаючи в сновидіннях цієї ночі особливі знаки. Так, побачити уві сні покриву не обіцяє ні до чого хорошого. Побачити спускається до сплячого Богородицю - до виконання бажань.

Підготовка до свята

Особливо важливо підготуватися до Покрови заздалегідь. Найважливіше - це прибрати весь будинок, зазирнути в кожен куточок у будинку, вимивши і прибравши всі важкодоступні місця помешкання. Крім того, треба окур весь дім пахощами.

Ввечері перед Покривами треба подумати, на кого ви тримаєте образу, варто в усній формі або у письмовій пробачити всіх чоловіків, відпустити їх, почати подумки життя з чистого аркуша, без образ, побажати всім колишнім чоловікам добра.

Бажано, напередодні свята кілька днів не пити алкоголь і не є важкої їжі. Мінімальне утримання може сприятливо позначитися не тільки на здоров'я, але і на душевному стані.

Для підтримки з материнської сторони, треба зберігати мирні добрі стосунки з матір'ю і бабусею, підтримуючи їх і визнаючи їх авторитет. Сила жіночого роду буде спрямована на ваше щасливе майбутнє.

Вечір перед Покривами треба провести у молитві, ранок треба почати з відвідин церкви або короткого обряду із запаленою свічкою.

Сімейні цінності на Покрову

Важливо пам'ятати, що Покрова - свято родинне. Цей день бажано провести зі своїми близькими, поговорити про майбутнє і згадати приємні моменти. Ні в якому разі не можна конфліктувати з родичами в цей день. Особливо з жінками. Це може негативно позначитися на здоров'я в найближчі дні.

Тихий вечір з родиною день наповнить особливою атмосферою і стане початком приємною традицією на свято. Якщо ваш вечір буде освячено свічкою з храму, а в будинку буде пахнути свіжими млинцями, то це буде ідеальний варіант проведення Покривів.

Якщо у вас ще немає своєї сім'ї, проведіть час з мамою або бабусею, поговоріть про майбутнє і про починаннях. Важливо взяти турботу і захист від близьких, розслабитися і вислухати тих, хто вам доріг. Покрова - це свято, яке об'єднує людей, зберігає між ними теплоту і хороші відносини.

Якщо ви не йдете в церкву на Покрова, то дуже правильно зайнятися в цей день благодійністю. Подаяння, допомога, фінансова підтримка та благодійні акції на Покрову вважаються найбільшим благом, яке ви можете принести в світ.

Не забувайте, що все, що ви віддаєте на Покрову, повернеться вам: будь то негатив або позитив. Краще не грішити і не створювати конфліктні ситуації, максимально наблизити свої думки до позитивному річищі. Це важливо для підтримки гарного настрою напередодні зими і має стати правилом, незважаючи на свята.