"Обличчя" 100-доларової банкноти Бенджамін Франклін був противником рабства. Утім, саме він помітив, що "сонце ще високо" та люди цілком можуть попрацювати зайву годину при світлі дня. Але для цього потрібно перевести стрілки.

В Україні перехід на зимовий час в 2019 році відбудеться вранці 27 жовтня. Це вже 38-е поспіль переведення годинників восени.

Зимовий час, на який Україна перейде у жовтні - це час стандартний. А ось переведення на літній час придумували кілька разів, починаючи з 1784 року. І все для того, щоб люди могли працювати довше, не витрачаючи на освітлення недешеві свічки.

маятниковий годинник
маятниковий годинник

Ідею переходу на літній час вперше проголосив відомий американський політик, вчений і винахідник Бенджамін Франклін під час його перебування в якості американського посла в Парижі в квітні 1784 року, в есе під назвою "Економічний проект".

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Франклін в есе замислився над економічними вигодами від свого раннього пробудження. Припустивши, що 100 тисяч паризьких сімей випалюють приблизно півфунта свічок в годину в протягом семи годин в добу, він оцінив вигоду від переведення годинників в 96 мільйонів ліврів.

"Величезна сума, яку місто Париж міг б заощадити кожен рік", - визначив Франклін.

Скептично налаштованим Франклін запропонував: податок на жалюзі, заборона на переміщення по вулицями в темний час доби для всіх, крім медиків, норма в один фунт свічок на сім'ю з тиждень, а також ранковий дзвін і стрілянину з гармат, щоб "змусити городян відкрити очі і побачити свої справжні інтереси".

"Найважче буде в протягом перших двох-трьох днів, після чого новий режим будуть сприймати легко і природно… Якщо зобов'язати людину піднятися в чотири години ранку, вона, цілком імовірно, охоче піде спати в восьмій вечора", - писав Бенджамін.

Франклін знав більшість проблем, з якими люди будуть стикатися кілька днів у році після кожного переведення стрілок. Ідею Франкліна тоді відкинули.

А знову повернулися через більш ніж через сто років. Британець Вільям Віллетт задумався про це в 1905 році під час поїздки перед сніданком, коли він побачив сплячий Лондон вже в променях сонця. Помітивши, скільки жителів міста просипають значну частину світлового дня, Вільям Віллетт запропонував переводити стрілки годинника.

Нагадаємо, перехід на зимовий час: Україна в 2019 році: дата, коли буде і особливості.

Знай.uа писав, що Микола Цяпкало, 73-річний житель Ірпеня, Київ, відправився у гості до своєї дочки, яка з сім'єю живе в Марокко, Африка, на велосипеді.