Влада розбещує ы це факт. За два тисячоліття Ватикан надивився на такі гріхи святих отців, про які прихожани навіть думати боялись.

СТЕФАН VI (VII): 896—897

Належав до знатного франкського роду Гвідонідів і активно захищав його інтереси. Він наказав ексгумувати Формоза, одягнути в папські ризи і судити його. Напіврозкладений труп звинуватили в порушенні церковних правил і клятв, а також за коронацію імператором Заходу нібито бастарда з династії Каролінгів.

Обрання Формоза папою, всі його рішення та акти визнали не дійсними. Стефан виголосив над тілом прокляття і відтяв йому три пальці, якими папа робив хресне знамення. Голе тіло Формоза протягли вулицями і закопали в братській могилі.

СЕРГІЙ ІІІ: 904—911

Перший папа періоду порнократії, коли Святим Престолом управляли дружина і дочка римського консула Теофілакта з роду графів Тусколо.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Відразу після церемонії призначення на посаду наказав задушити зміщених попередників: Христофора та Льва V. Вільний від політики час Сергій проводив з 15-річною Марозією, дочкою Теофілакта. Її мати Теодора була офіційною хранителькою папських скарбів.

"Вплив цих двох повій, Марозії і Теодори спирався на їхню красу і багатство, а також був результатом інтриг. Найбільш старанних коханців вони нагороджували папською тіарою. Святий престол займали позашлюбний син, онук і правнук Марозії. Рідкісна генеалогія для намісників святого Петра на Землі", — писав англійський історик 18 сторіччя Едуард Гіббон.

Від папи Марозія народила хлопчика. За 20 років після смерті Сергія він зійде на престол під ім’ям Іоанн ХІ і стане єдиним в історії позашлюбним сином римського папи, який і сам став папою.

ІОАНН ХІІ: 955—963

Останній папа періоду порнократії був сином римського патриція Альберіха і онуком Марозії, коханки Сергія ІІІ. На престол зійшов у віці 18 років, тому правління Іоанна складно назвати зрілим. За 8 років він зумів заслужити титул найаморальнішого папи в історії католицької церкви.

Про молодого папу казали, що він перетворив Латеранську базиліку в бордель і ґвалтував пілігрімок в соборі Святого Петра. Іоанн любив молитись язичницьким богам під час гри в кості, а на пиятиках вимовляв тости в ім’я Сатани. Багато римлян вважали його втіленням диявола.

Помер, за різними даними, чи то від апоплексичного удару під час сексу, чи після побиття ображеним чоловіком однієї з коханок.

БЕНЕДИКТ IX: 1032–1044, 1045, 1047–1048

Син графа Тусколо, племінник пап Бенедикта VIII і Іоанна XIX. Тричі сідав на Священний Престол і один раз його продав.

Один з наймолодших пап в історії. За різними даними, на момент першого обрання йому було 12, 18, 20 або 25 років.

Бенедикт звернув увагу на справи церковні — провів кілька соборів для боротьби з єрессю і вирішення конфліктів між єпископами.

У 1044 покинув Рим: сім’я Крешенці перемогла Тусколо у збройній боротьбі за владу над Римом. На два місяці папою Сильвестром III став Джованні Деї Крешенці. Скоро політична кон’юнктура змінилася, і на престол повернувся Бенедикт. А за місяць продав титул своєму хрещеному батьку, пресвітеру Джованні Граціано. Вважається, що причиною стало бажання Бенедикта одружитися зі своєю двоюрідною сестрою.

Через два роки, після раптової смерті Климента II Бенедикт спробував знову заявити права на папство, однак наштовхнувся на опір впливових кардиналів і імператора Священної Римської імперії. Єдиний тричі-папа в історії був відлучений за симонію від церкви. Також звинувачувався у зґвалтуваннях, гомосексуалізмі, участі в оргіях.

ОЛЕКСАНДР VI: 1492—1503

Шлях до окупованого італійцями Святого престолу іспанець Родріго Борджіа проклав інтригами і підкупом. Під час його інтронізації 1492 року банкір Козімо Медічі сказав: "Тепер ми всі перебуваємо під владою вовка, можливо найбільш хижого з усіх представників цього виду, які коли-небудь жили на землі. І якщо нам не вдасться втекти, він неминуче пожере нас усіх".

Ставши папою Олександром, Родріго проявив себе вмілим дипломатом і адміністратором. При цьому був батьком щонайменше семи позашлюбних дітей, яких підтримував грошима з церковних пожертвувань.

Можливо, мав неприпустимі стосунки з дочкою Лукрецією. Першим цю чутку пустив її чоловік на суді з приводу розлучення. Посол герцогства Феррара писав своєму пану: "Коли запитали, чи вірне твердження папи про його [чоловіка Лукреції] нездатність виконувати подружні обов’язки і про те, що його шлюб з Лукрецією є по суті фіктивним, він категорично заперечив. Навпаки, з дружиною він мав часті зносини. Однак папа відібрав у нього Лукрецію, щоб самому з нею бути. На завершення він сказав все, що думає про його святість".

Марнотратство часто ставило Олександра в складні ситуації. Коли скарбниця Святого Престолу вичерпувалась, понтифік вдавався до нестандартних бізнес-рішень: пред’являв уявні звинувачення місцевим багатіям чи труїв кардиналів, щоб повернути до церкви їхнє майно.

Нагадаємо, замолити гріхи "на дому": під Франківськом церковна фанатичка потягла мощі святого.

Портал Знай.ua повідомляв, що священик із Одеси влаштував каплицю просто під землею.

Раніше портал Знай.ua писав, що Insta-батюшка підкорив мережу, як проповідує прихожанам слуга божий: "Пастух має пахнути своїми вівцями".