У спільному проекті "10 міфів про УПА. Як було насправді?" фахівці спростовують міфи, які існують у колективній пам'яті про діяльність Української повстанської армії. Вони довели, що ні Степан Бандера, ні Роман Шухевич особисто, ні ОУН або УПА як організації не були засуджені Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі.

Для прикладу дослідники привели цитату-міф професора кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики МДІМВ Олександра Волеводза від 6 березня 2014 року, пише видання HB:

Воїни УПА, фото: litopysupa.com
Воїни УПА, фото: litopysupa.com

"Документально підтверджено, що тільки на території України від злочинів гітлерівців та їх пособників загинуло 5,3 мільйона осіб. Участь у них "вояків" ОУН―УПА доведено, як і їх співпрацю з нацистами... Саме тому, виходячи з принципів Нюрнберзького трибуналу, які визнані у всьому світі, Бандера та бандерівці є військовими злочинцями. Саме тому багато з них були засуджені судами після війни, а сам Бандера — знищений"

Завдяки проекту було спростовано суть міфу, що Бандеру особисто, ОУН і УПА в цілому засудив Нюрнберзький трибунал та що вони вважалися військовими злочинцями.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Фахівці запевняють, що у жодному із 42 томів матеріалів Міжнародного військового трибуналу обвинувального вироку щодо них немає. У матеріалах Нюрнберзького трибуналу дано вичерпний перелік осіб та організацій, визнаних злочинними, проте українських націоналістів в ньому немає.

Простір для масштабних фальсифікацій, на думку дослідників, дало те, що з 42 томів справи в СРСР російською мовою було видано лише 7. Критики українського націоналізму сподіваються відшукати вирок Бандері в одному з невиданих томів. Проте аналіз матеріалів свідчить, що документ не містить жодної згадки про Бандеру.

Степан Бандера, фото: 5.ua
Степан Бандера, фото: 5.ua

Факти детальніше:

В 25-му томі зазначено, що все більше українців у трудових таборах примикають до "табору Бандери" і що емігранти організовують "руху Бандери, так і Мельника" проти німців.

27-й том містить відомості про те, що деякі масові розстріли були помстою "групи Бандери".

В 29-му томі згадується "рух Бандери", спрямований на завоювання державності.

В 38-му томі йдеться про відданість українців і "руху Бандери" ідеї самостійництва.

В 39-му томі вміщено наказ айнзацгруппам знищувати бандерівців як борців за незалежність України. Нижче наведено короткий документ від 25 листопада 1941 року повністю:

"Достовірно встановлено, що на території Рейхскомісаріату рух Бандери готував змову з кінцевою метою створення незалежної України. Всіх учасників руху Бандери треба негайно затримувати і після детального допиту під виглядом мародерів без найменшої розголосу ліквідувати. Протоколи допитів надати Оперативний загін С/5. Цей документ після ознайомлення командирам підрозділів знищити"

Документ Нюрнбергського трибуналу, фото: nv.ua
Документ Нюрнбергського трибуналу, фото: nv.ua

Та попри всі офіційні докази російські дослідники зазвичай посилаються на матеріали допиту полковника абверу Ервіна Штольце. Він начебто згадував про наказ "провідникам українських націоналістів" Мельнику і Бандері негайно зібратися під час нападу Німеччини на Радянський Союз і спровокувати демонстрації в Україні.

Проте і це зауваження залишилася лише у виступі радянського обвинувача Миколи Зорі й не потрапило у вирок. Крім того, на допитах НКВС навіть вищі радянські командири під тортурами слідчих зізнавалися, що вони "фашистські шпигуни".

Нагадаємо, раніше Ігор Лесєв розкрив головні промахи Зеленського

Як повідомляв портал "Знай.ua", Верховний суд ухвалив остаточне рішення щодо видворення Саакашвілі з України

Також "Знай.ua" писав, що у Польщі вандали осквернили братську могилу воїнів УПА