Некрополь, що датується 7 століттям до нашої ери. Його виявили в історичному центрі древнього міста Джела, яке розташоване на південному заході Сицилії.

На поховання натрапили під час прокладки оптоволоконного кабелю на Віа Ді Бартоло, в декількох кварталах від моря. Про це інформує НВ.

Археологи, взявшись за роботу, виявили два поховання. Одне з них — дитяче, рештки новонародженого, поміщені в коринфську гідрію (глечик для води) і прикрашений безперервними хвилями по окантовці.

В іншому була використана ольпа — порівняно невелика посудина з бічною ручкою, що зазвичай застосовувався для масла або вина. Судячи з розпису, вона відноситься до протокорінфскому стилю і датується 700−650 роками до н. е., тобто першими десятиліттями існування грецької колонії в цих місцях.

знайдено місце поховання Богдана Хмельницького
знайдено місце поховання Богдана Хмельницького

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Біля поховання розкопані кістки тварини, принесеної в жертву під час похорону. Також вчені знайшли безліч фрагментів кераміки протокоринфського, коринфського і аттічного стилю. Зо два десятки посудин відносяться до типу Фікеллура, виготовляються на Родосі між 560 і 495 роками до н. е.

Джела була заснована грецькими колоністами з Родосу і Криту в 688 році до н.е. на південно-західному узбережжі Сицилії. Місто було зруйноване карфагенським генералом Гімільконом в 405 році до н.е., і він ретельно підійшов до цього, зруйнувавши доричний акрополь, храм Афіни і два інших храми на пагорбі з видом на затоку і підпаливши місто.

Археологічні розкопки, фото з вільних джерел
Археологічні розкопки, фото з вільних джерел

Після розгрому Гімільконом грецьких колоній на Сицилії населенню Джели було дозволено повернутися, але місто стало васалом Карфагена і було змушено платити данину. Місто було звільнено тільки в 339 р до н.е., коли Тимолеон з Коринфа здивував навіть своїх солдатів, розгромивши значно більшу карфагенську армію. Джела була знову зруйнована в кінці 3-го століття до нашої ери тираном Агрідженто, і на цей раз місто не відновили. Сучасне місто було засновано на захід від стародавнього в 13 столітті.

До розграбування міста Гімільконом було мало археологічних матеріалів, тому історики досі сперечаються про те, де саме були розташовані найдавніші поселення.

Нагадаємо, тисячолітню могилу слов'янської Валькірії знайшли в несподіваному місці.