5 грудня 1952 року у Лондоні сталася моторошна екологічна катастрофа – місто огорнув щільний отруйний туман, що мав характерний запах. Явище, що увійшло в історію як Великий Смог, трималося цілих п'ять днів.

Інцидент стався майже 70 років тому, однак ця катастрофа увійшла в історію. В результаті події стався смертельний колапс й багато смертей. Від проблем із диханням загинуло близько 12 тисяч осіб, а ще 150 опинилися у лікарні.

"Я пам'ятаю 1952 рік, мені було дев'ять. Я ледве міг побачити шкільний автобус, на якому мав дістатися місця навчання, а мого батька проводжав додому поліцейський із смолоскипом. Тато дійшов до нашої вулиці, однак був повністю дезорієнтованим. У поліцейського був смолоскип, і він використав його для того, щоб прочитати назву вулиці та номер будинку", — так пригадує події 1952 року у матеріалі The Guardian Дейв Гіггінс.

Екологічна катастрофа у Лондоні

Cмог розвіявся так само швидко, як і з'явився – 9 грудня. І лише впродовж наступних тижнів британці по-справжньому усвідомили масштаби катастрофи.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Статистичні дані, зібрані медичними сервісами, показали, що лише протягом п’ятьох діб туман убив 4000 осіб. Більшість з них були дітьми, людьми похилого віку або тими, хто мав історію хвороб дихальних шляхів. Ще 150 тисяч жителів Лондона опинилися у лікарні. Підвищений рівень смертності було зафіксовано й у наступні місяці й навіть роки.

Шок, викликаний цим жорстоким уроком, змусив людей змінити своє ставлення до забруднення повітря. Лихо з усією очевидністю продемонструвало людям в усьому світі, що ця проблема є безпосередньою загрозою для життя людей. Були прийняті нові екологічні стандарти, спрямовані на обмеження використання брудних видів палива в промисловості й на заборону сажевмісних вихлопних газів.

Смог у Лондоні

Досі невідомо, що стало причиною такого інциденту. Зазначається, що листопад та початок грудня 1952 року були дуже холодними, і жителі міста спалювали велику кількість вугілля, щоб зігрітися.

За нормальних умов дим від спалювання просто піднявся б догори у атмосферу та розпорошився там. Проте 4 грудня 1952 року регіон опинився під владою антициклону. Він підштовхнув повітря вниз – опускаючись, воно нагрівалося. Проте повітря внизу, близько до землі, було значно холоднішим, що створило інверсію.

Нагадаємо, Зеленський затвердив п'ять сценаріїв для Донбасу перед зустріччю в Нормандському форматі.

Як повідомляв портал Знай.uа, глава МЗС Пристайко розкрив подробиці "Нормандського формату".

Також портал Знай.uа писав, що США заявили про участь у "нормандському форматі" та виправдали Росію.