Під час розкопок в турецькій провінції Мардін археологи знайшли храм, який може бути найдавнішим в історії, повідомляє “Вокруг света”.

Як повідомляється, спочатку вважали, що вік храму в Бонкуклу-Тарла становить 11,3 тисячі років, але останні дані радіовуглецевого дослідження показали, що храму щонайменше 13 тисяч років. І цей вік робить його найдавнішою з відомих будівель, що зведені людиною. Храм являє собою квадратне приміщення з неробробленого каменю, в середині якого встановлені чотири монолітні колони.

До сих пір найдавнішою людською спорудою вважався храмовий комплекс Гебеклі-Тепе в турецькій провінції Шанлиурфа, який має вік 12 тисяч років. Цей компленкс занесений в Реєстр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як “перше в світі поселення”.

Нагадуємо, що в кінці жовтня археологи в стінах єгипетських пірамід вузькі коридори, які могли відігравати роль переговорного пристрою.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.ua, на території Ізраїлю вчені виявили сенсаційну знахідку. Так, археологи розкопали руїни церкви, де знайшли крипту з мощами невідомого мученика.

Також портал Знай.ua писав, що під час проведення археологічних робіт у лондонському Тауері дослідники виявили два жіночих скелета.