У Середземному морі дослідники знайшли гігантське судно римлян, яке затонуло 2000 років тому і весь цей час знаходилося під товщею води. "Велетень" епохи античності дасть змогу дізнатися більше про торговельні шляхи давніх римлян та товари, якими вони торгували.

Римський корабель затонув орієнтовно між 100 роком до нашої ери та 100 роком нашої ери, коли перепливав Середземне море з вантажем амфор. Проте з невідомих причин судно затонуло, так і не діставшись місця призначення.

Римські амфори, фото: Ionian aquarium
Римські амфори, фото: Ionian aquarium

На затонулий корабель натрапили археологи з Oceanus network Патрського університету. У дослідженні, опублікованому у Journal of Archeological Science, знахідку назвали найбільшим місцем кораблетрощі римського судна, знайденим за всі часи.

Величезний 35-метровий римський корабель перевозив 6 тисяч амфор. Уламки судна виявили поблизу узбережжя Кефалонії — одного з іонічних островів біля західного узбережжя Греції. Корабель розташований на відстані приблизно 2,4 км від входу до гавані Фіскардо — єдиного селища острова, яке не було зруйноване протягом Другої світової війни.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Вантаж з амфор на морському дні дуже добре зберігся, а саме місце кораблетрощі може надати велику кількість інформації про маршрут кораблів, торгівлю, зберігання корпусів амфор та методи будівництва суден у відповідний період", - зазначили автори дослідження. Автори дослідження

Римські амфори, фото: Ionian aquarium
Римські амфори, фото: Ionian aquarium

Археологи на основі знахідки, виявленої за допомогою гідролокатора, припустили, що свого часу селище Фіскардо було важливою зупинкою на торговельних шляхах римлян. Вчених здивувала форма судна - 30 на 10 метрів, оскільки зазвичай римські судна сягали лише 15 метрів.

Попри усю значущість знахідки, дістати судно з морського дна непросто, до того ж дорого. Вчені вирішили дістати амфори та за допомогою технологій аналізу ДНК встановити, чим саме було їх заповнено. Дослідники припускають, що корабель міг перевозити вино, оливкову олію, пшеницю або ячмінь, які були популярними товарами у римлян.

У майбутньому з допомогою сучасних технологій вчені сподіваються дізнатися у якому стані перебуває корпус корабля, наскільки він вразливий до людської діяльності, а також що саме потопило римське судно.

Кераміка стародавньої Греції, фото: Вікіпедія
Кераміка стародавньої Греції, фото: Вікіпедія

Нагадаємо, раніше археологи знайшли найдавніший наскельний малюнок, побачене ошелешило

Як повідомляв портал "Знай.ua", пили кров динозаврів: вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів

Також "Знай.ua" писав, мурахи-зомбі, рослини-паразити і невідомі племена: у джунглях Амазонки знайшли рештки загадкової цивілізації