Дослідники після ретельного вивчення муміфікованих трупів жителів Гренландії зробили висновок, що харчування, багате омега-3 жирними кислотами, не вберегло їх від смертельної хвороби судин. У мумій стародавніх жителів Гренландії вчені виявили ознаки атеросклерозу.

Дослідники з медичної організації Ascension Healthcare в Мілуокі вивчили чотири мумії інуїтів, взятих з колекцій Музею археології та етнології Пібоді в Кембриджі. Вчені поставили собі за мету дізнатися, як харчування, характерне для мешканців даного регіону, впливало на їх здоров'я, зокрема на стан їхніх судин.

Мумія, фото: CC BY
Мумія, фото: CC BY

Результати дослідження були опублікованої в статті JAMA Network Open, де вчені описали спосіб життя інуїтів, який був типовим для стародавніх мисливців. Традиційною здобиччю для них були риба, птахи, морські ссавці, а також карібу. Через велику кількість риби їхня дієта, на думку вчених, ймовірно, була багата омега-3 кислотами.

Та попри таке меню, у трьох з чотирьох мумій була виявлена так звана кальцифікована атерома — скупчення бляшок жирової речовини в артеріях. Така ситуація характерна для людей з атеросклерозом. Дослідники зробили висновок, що дієта і фізична активність не можуть гарантувати здорові артерії.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів, які пили кров динозаврів

Як повідомляв портал "Знай.ua", Середземне море поховало у своїх водах корабель римлян: античного "велетня" знайшли через 2000 років

Також "Знай.ua" писав, що святе сховище 10 божих заповідей відкрилося людству: ось де востаннє бував Мойсей