Вчені з Кембріджського університету, після дослідження середньовічних артефактів з усієї Європи, прийшли до висновку, що загадкове зникнення норвезьких поселень в Гренландії в XV столітті могло спровокувати надмірне полювання на моржів для їх бивнів.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби університету.

вікінги
вікінги

Вчені заявляють, що засновані Еріком Рудим після його вигнання з Ісландії в 985 році норвезькі громади в Гренландії процвітали століттями, навіть отримали свого єпископа, перш ніж зникнути в 1400-х роках, залишивши тільки руїни. Дослідження вчених показало, що протягом сотень років майже всі моржеві бивні, які продавалися в Європі, походили від моржів, на яких полювали в морях, доступних тільки через норвезькі поселення на південно-західній Гренландії.

морж, 24 канал
морж, 24 канал

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Ікла моржів були цінним середньовічним товаром, який використовувався для різьблення предметів розкоші або фігур для таких ігор, як шахи. Однак дослідження також вказує на те, що з часом ікла моржів надходили від все дрібніших тварин, часто самок, а генетичні та археологічні дані свідчать про те, що на цих тварин полювали все далі на північ, що означає триваліші та важкі мисливські походи за меншу винагороду. Колоністи в Гренландії залежали від поставок з Європи заліза і деревини, які вони отримували переважно в обмін на бивні моржів.

Таким чином, на думку вчених, занепад норвезької Гренландії, можливо, було викликано "ідеальним штормом" збіднених ресурсів і нестабільних цін, посилених змінами клімату.

Нагадаємо, знайдено унікальне місце на Землі — дощів не бачили 2 мільйони років.

Як повідомляв Знай.uа тисячолітню могилу слов'янської Валькірії знайшли в несподіваному місці: де покоїться жінка-воїн.

Знай.uа писав, Арктика на межі зникнення: що сталося з одним із найсуворіших регіонів Землі, фото.