На південному заході Ізраїлю виявили "фабрику" з виробництва гарума – одного з найдавніших соусів. Дослідники припускають, що соус був настільки популярним в Римській імперії, як зараз майонез або кетчуп. 

Під час розкопок в Ашкелоні виявили цистерни для виготовлення гарума. Дослідники називають дату близько 2 тисяч років тому. В письмових джерелах збереглися відомості про єврейське гаруме, але сліди його виробництва знаходять рідко. Цистерни розташовані в двох кілометрах від стін стародавнього міста, що пояснюється сильним запахом соусу.

Давня фабрика з виробництва соусу, фото: Asaf Peretz / Israel Antiquities Authority
Давня фабрика з виробництва соусу, фото: Asaf Peretz / Israel Antiquities Authority

Повідомляється, що найчастіше гарум робили з хамси, тунця або скумбрії. Рибу складали в кам'яні ванни, солили і залишали під сонцем, час від часу перемішуючи. У процесі ферментації на поверхні рибної пасти накопичувалася прозора рідина – це і був гарум. Його відціджували та розливали у невеликі амфори з вузьким горлом.

Популярні новини зараз

Найкращі анекдоти на суботу 25 січня нагадають про студентські роки

"Майже все видно": Дорофєєва влаштувала фотосесію в дуже маленькому купальнику

Каменських показала, як вони з Потапом схудли і помолодшали після весілля: "Надихаєте"

На українців чекають нові платіжки за світло: що змінили і кого торкнуться нововведення

Показати ще

До соусу могли додавати оцет, сіль, оливкову олію або вино, а також інші спеції. Свого часу соус був дуже популярний. Ззбереглися кулінарні книги, які свідчать про те, що він входив до складу більшості римських страв. Часто його використовували замість солі, яка в давнину була досить дорогою. Вважалося, що гарум володіє лікувальними властивостями, тому ним намагалися лікувати декілька хвороб.

Розкопки в Ізраїлі, фото: Asaf Peretz / Israel Antiquities Authority
Розкопки в Ізраїлі, фото: Asaf Peretz / Israel Antiquities Authority

Дослідники припускають, що гарум сприяв поширенню стрічкових черв'яків виду широкий лентець (Diphyllobothrium latum). Його цисти гинуть при термічній обробці, але не при ферментації риби, яка лежить в основі виробництва римського соусу. Зараз аналогічні за способом виготовлення соуси відомі в культурах Південно-Східної Азії. Схожий соус використовують в японській кухні.

Нагадаємо, раніше пожежі в Австралії перетворилися на екологічне лихо: як борються з нещадним вогнем небайдужі

Як повідомляв портал "Знай.ua", під Запоріжжям "чорні археологи" зрівняли скіфський курган з землею: мародерів історії шукає вся Україна

Також "Знай.ua" писав, підводна містика: корабель-невидимка явився світу століття потому, фото красеня