На південному заході Ізраїлю виявили "фабрику" з виробництва гарума – одного з найдавніших соусів.
Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПід час розкопок в Ашкелоні виявили цистерни для виготовлення гарума. Дослідники називають дату близько 2 тисяч років тому. В письмових джерелах збереглися відомості про єврейське гаруме, але сліди його виробництва знаходять рідко. Цистерни розташовані в двох кілометрах від стін стародавнього міста, що пояснюється сильним запахом соусу.
Повідомляється, що найчастіше гарум робили з хамси, тунця або скумбрії. Рибу складали в кам'яні ванни, солили і залишали під сонцем, час від часу перемішуючи. У процесі ферментації на поверхні рибної пасти накопичувалася прозора рідина – це і був гарум. Його відціджували та розливали у невеликі амфори з вузьким горлом.
До соусу могли додавати оцет, сіль, оливкову олію або вино, а також інші спеції. Свого часу соус був дуже популярний. Ззбереглися кулінарні книги, які свідчать про те, що він входив до складу більшості римських страв. Часто його використовували замість солі, яка в давнину була досить дорогою. Вважалося, що гарум володіє лікувальними властивостями, тому ним намагалися лікувати декілька хвороб.
У лісі під Львовом оселився безхатько, боляче дивитися: "Дружина померла, доньки вигнали"
Епіфаній відшукав у Біблії пророцтво для України 100-річної давнини
Замість Нікітюк на роль Холостячки запропонували колегу Мішиної, українки красуню не оцінили: "Не вписується"
Тіна Кароль розтанула в обіймах Дана Балана: "Люблю шалено"
Дослідники припускають, що гарум сприяв поширенню стрічкових черв'яків виду широкий лентець (Diphyllobothrium latum). Його цисти гинуть при термічній обробці, але не при ферментації риби, яка лежить в основі виробництва римського соусу. Зараз аналогічні за способом виготовлення соуси відомі в культурах Південно-Східної Азії. Схожий соус використовують в японській кухні.
Нагадаємо, раніше
Як повідомляв портал "Знай.ua",
Також "Знай.ua" писав,