Фахівці чотирьох університетів Великої Британії змогли реконструювати звучання голосу людини, яка проживала у Давньому Єгипті, повідомляє Daily Mail.

Як повідомляється, для цього вчені зробили комп’ютерну томографію голосового апарату мумії жреця Несиіямуна, який жив близько трьох тисяч років тому в часи правління фараона Рамзеса ХI. Цю мумію вперше розгорнули в середині позаминулого сторіччя — увагу дослідників привернув напис на труні: “Істина голосу”.

Після детального сканування була створена модель голосового апарату мумії та отриманий лише один звук — носовий голосний, який звучить, як щось середнє між “а” та “е”. Це відкриття дало вченим сподівання на те, що будуть відновлені повні речення так, як вони звучали з вуст носіїв давньоєгипетської мови.

А технологія, яку використовують в цьому дослідженні, може в подальшому бути використана для повернення голосу тим, хто втратив можливість говорити через хворобу або нещасний випадок. .

Нагадуємо, що нещодавно в Ізраїлі юний грибник під час “тихого полювання” наштовхнувся на надгробок з Візантії.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.ua, у Польщі знайшли стародавню зброю найманців київських князів.

Також Знай.ua писав про те, що археологи виявили унікальний пам'ятник ісламської культури.